Βόλτα στο Αλσος Δελασάλ: Ενας καταπράσινος παράδεισος με ιστορική σημασία μία ανάσα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αλσος Δελασάλ Ρετζίκι Δάσος Αμποτ Abott κτήμα Θεσσαλονίκη

Ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης στην περιοχή της Μακεδονίας

Λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Ρετζίκι, θα ανακαλύψετε το παλιό και φημισμένο κτήμα των Αμποτ (Abott), το Αλσος Δελασάλ (De La Salle).

Εναν μοναδικό και ιστορικό βοτανικό κήπο, με υπέροχη φύση, πλούσια βιοποικιλότητα και ξεχωριστή αρχιτεκτονική καθώς και πολλά «κρυμμένα» μυστικά που χάνονται στο βάθος του χρόνου.

Το Δημοτικό Αλσος Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ) χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την οικογένεια των Αγγλων εμπόρων, Αμποτ (Abott).

Το 1825, ο Τζέκη Αμποτ (Djeck Abott) ήταν αυτός που το ανέλαβε και το μετέτρεψε σε έναν «μαγικό» παράδεισο, σημαντικής πολιτιστικής και ιστορικής αξίας.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα ο βοτανικός κήπος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης όχι μόνο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και της Μακεδονίας γενικότερα.

Ενας τόπος πολιτισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με υπερτοπική περιβαλλοντική και πολιτισμική αξία.

Αλσος Δελασάλ Ρετζίκι Δάσος Αμποτ Abott κτήμα Θεσσαλονίκη

Αλσος Δελασάλ: Η μεγάλη ιστορία του

Το Ρετζίκι σημαίνει «Μικρός Παράδεισος» και πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη «Ουρεντζίκ». Ο λόγος ήταν πως ξεχώριζε για το μοναδικό του φυσικό περιβάλλον και για το ιδιαίτερο κλίμα του. Από τον 17ο αιώνα μάλιστα, Ευρωπαϊοι πρόξενοι, έμποροι και εύποροι, επέλεγαν την περιοχή για τις εξοχικές τους κατοικίες.

Ετσι και η οικογένεια Abott, η οποία έκανε την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1771 και στιγμάτισε με την παρουσία της το Ρετζίκι.

Ο Αγγλος έμπορος Barthelemy Edward Abott έφθασε από τη Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στην πόλη μαζί με τον αδελφό του, ιδρύοντας παράλληλα την αντιπροσωπεία της Levant Company, της παγκόσμια γνωστής αγγλικής αποικιακής εταιρίας με έδρα στο Λονδίνο, που προωθούσε αγγλικά προϊόντα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Barthelemy Abbott ήταν πρόξενος της Αγγλίας, της Βενετίας και της Σουηδίας και έτσι, απέκτησε στον οικισμό των προξένων ένα μεγάλο κτήμα.

Αλσος Δελασάλ Ρετζίκι Δάσος Αμποτ Abott κτήμα Θεσσαλονίκη

Το 1789, με την έναρξη των Ναπολεόντειων πολέμων επικρατούσε στην Ευρώπη γενική αναταραχή, η οποία φυσικά επηρέασε και τη Θεσσαλονίκη. Οι Ευρωπαίοι αποχώρησαν και οι πανέμορφοι κήποι ερήμωσαν.

Το 1825 η οικογένεια Abott επέστρεψε στην πόλη, με τον Djeck Abott, εγγονό του Barthelemy Abott και γιο του Frederic. Ο Djeck, που ήταν χριστιανός ορθόδοξος και Αγγλος υπήκοος, κατάφερε με την ευφυΐα και την εξυπνάδα του να αποκτήσει μεγάλη περιουσία, καλλιεργώντας και εξάγοντας ιατρικές βδέλλες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, επέλεξε το κτήμα στο Ρετζίκι να το μετατρέψει στην έπαυλή του. Το επέκτεινε, αγοράζοντας και το ανατολικό του τμήμα και το μετέτρεψε σε ένα μαγευτικό θέρετρο, τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα ανατολικά του Κολλεγίου De La Salle, το γνωστό Δάσος Δελασάλ.

Μία “ζούγκλα” με δέντρα και φυτά από όλο τον κόσμο

Για την ολική μεταμόρφωσή του δαπανήθηκαν 1.000.000 τούρκικες λίρες ενώ οι εργασίες διήρκεσαν πέντε χρόνια. 600 εργάτες, μεταξύ αυτών, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, οικοδόμοι και κηπουροί δούλεψαν σκληρά για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης: Το σημείο με την καλύτερη θέα στη Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό Κόλπο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Οι κατοικίες και η περίφραξη των τοιχίων υποστήριξης χτίστηκαν από τις πέτρες που προήλθαν από τα βράχια που υπήρχαν στο σημείο. Αυτά τα έσπασαν με εκρηκτικά και τα αξιοποίησαν, ενώ γέμισαν με χώμα το σημείο, που μετέφεραν με μουλάρια από την πεδιάδα.

Για τη διαμόρφωση του κήπου, επιλέχθηκαν οι καλύτεροι κηπουροί. Αρκετά δέντρα, φυτά και λουλούδια ήρθαν από μακρινές χώρες. Οπως διόσποροι από την Αμερική, κέδροι και πεύκα από το Λίβανο, συκιές και αμπέλια από τη Σμύρνη, βελανιδιές και πλάτανοι από την Ιταλία, φλαμουριές, καραγάτσια, σφένδαμνοι, μουριές, φυστικιές, μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, αμυγδαλιές, καστανιές, φτελιές, κυπαρίσσια, λωτοί, κουμαριές, κρανιές, και άλλα.

Αλσος Δελασάλ Ρετζίκι Δάσος Αμποτ Abott κτήμα Θεσσαλονίκη

Υπάρχει και μια μεγάλη φουντουκιά, ύψους περίπου 7 μέτρων, κοντά στην είσοδο του νέου κλειστού γυμναστηρίου του ΔΕΛΑΣΑΛ, που, όπως λένε, είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα. Το φυσικό κάλλος συμπληρωνόταν με καλλωπιστικά φυτά, όπως δάφνες, κυκλάμινα, ζουμπούλια, πιβουάν και κρίνα. Το πότισμα γινόταν με το νερό από τις πηγές του Ρετζικιού που μεταφέρονταν με πηλοσωλήνες.

Στο μέσο του κτήματος δέσποζε ένας τριώροφος πύργος, ενώ σε όλη την έκταση υπήρχαν σιντριβάνια, λιμνούλες με γέφυρες, αγάλματα και χώροι αναψυχής. Εδώ ο Abott καλούσε τους προξένους να περάσουν τις διακοπές τους ενώ η πιο σημαντική μέρα ήταν η επίσκεψη του Σουλτάνου Abdoul-Medzid. Μετά τη μεταμόρφωση, η περιοχή ονομάστηκε Urendjick, Μικρός Παράδεισος.

Αλσος Δελασάλ Ρετζίκι Δάσος Αμποτ Abott κτήμα Θεσσαλονίκη

Πώς πήρε το όνομα ΔΕΛΑΣΑΛ

Μετά την οικογένεια Abott, υπήρξαν και άλλοι ιδιοκτήτες ωστόσο το 1902 το κτήμα πέρασε στην ιδιοκτησία των Freres, καθολικών μοναχών, μελών του Μοναχικού Τάγματος Δελασάλ, το οποίο ιδρύθηκε από τον Γάλλο ιερωμένο Jean-Baptiste de La Salle, με σκοπό την προσφορά εκπαίδευσης στη νεολαία.

Το 1955 κατασκευάστηκε ένα αφιέρωμα στην Παναγία, «το Σπήλαιο της Λούρδης», ενώ δίπλα στο μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία τοποθετήθηκαν 14 σταυροί που αναπαριστούν την πορεία του Χριστού προς το Γολγοθά, τον ονομαζόμενο «Δρόμο του Σταυρού» ‐ «via delorozo».

Το 1968, το ελληνογαλλικό Κολέγιο Δελασάλ μεταφέρθηκε από την οδό Φράγκων, στις νέες του εγκαταστάσεις στο Ρετζίκι.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90 το Δάσος αποτελούσε τμήμα του Κολεγίου ενώ οι Freres και οι μαθητές του το φρόντιζαν, το διατηρούσαν καθαρό και πότιζαν τα δέντρα και τα φυτά. Μετά το 2000 περιήλθε στη δημοτική κοινότητα Πεύκων. Εχουν γίνει κάποια έργα αποκατάστασης ωστόσο η εικόνα του ακόμη δεν είναι αυτή που του αρμόζει.

Αλσος Δελασάλ Ρετζίκι Δάσος Αμποτ Abott κτήμα Θεσσαλονίκη

Μίνι απόδραση σε μία όαση πρασίνου

Μία βόλτα μέσα στον κήπο του κτήματος, που στην ουσία είναι ένα δάσος, αποτελεί από μόνη της μία ξεχωριστή εμπειρία. Όχι μόνο από το τι θα αντικρίσετε αλλά και από την ιστορία που κουβαλάει αυτή η περιοχή.

Ειδικά αυτή την εποχή, που η φύση ξυπνάει, οι μυρωδιές, τα αρώματα και το καταπράσινο τοπίο θα σας μεταφέρουν σε ένα μέρος εξωτικό, παραδεισένιο, που δεν θα σας θυμίζει με τίποτα ότι βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη.

Αλσος Δελασάλ Ρετζίκι Δάσος Αμποτ Abott κτήμα Θεσσαλονίκη

Περπατήστε στα μονοπάτια του, αφουγκραστείτε το ήχους της φύσης, δείτε τα απομεινάρια της ιστορίας, τον διώροφο οχυρό πύργο, το υπαίθριο καθιστικό, το πλακόστρωτο δάπεδο και τους πάγκους, τις λιμνούλες τις δεξαμενές και τις βρύσες καθώς επίσης τα πανύψηλα υπεραιωνόβια δέντρα, τα κάθε λογής φυτά και τα πολύχρωμα λουλούδια. Στο ανατολικό όριο του Δάσους Δελασάλ διατηρείται μία τεράστια βελανιδιά που η ηλικία της υπολογίζεται σε περισσότερα από 250 έτη!

Πρόκειται για «μία πυκνή ζούγκλα που στην καθηλωτική σιωπή ακούγεται πότε-πότε η οξεία φωνή ενός πουλιού»,  περιγράφει με ζωντάνια ο συγγραφέας Μάριος Μαρίνος Χαραλάμπους στο βιβλίο του «Η Μυστική Ιστορία της Θεσσαλονίκης».

Επιπλέον θα δείτε μόνο από έξω την Καθολική εκκλησία της Αγ. Θηρεσίας που δυστυχώς είναι κλειστή.

Αλσος Δελασάλ Ρετζίκι Δάσος Αμποτ Abott κτήμα Θεσσαλονίκη

Πηγή ιστορικών στοιχείων: hortiatis570.gr, parallaximag.gr