‹‹Κοινωνική Επιχειρηματικότητα-Κοινωνική καινοτομία›› στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η T.O. Pteam του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την Τετάρτη στις 4 Μαρτίου, ημερίδα.

Με θέμα ‹‹Κοινωνική Επιχειρηματικότητα-Κοινωνική καινοτομία›› στο Αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ «Αλέξανδρος», η ομάδα T.O. Pteam από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έστειλε το μήνυμα «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»(Καντ).

Καταρτισμένοι ομιλητές μίλησαν για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες.
Μεταξύ αυτών ήταν και εκπρόσωπος της I.R.Hellas social coop, που παρουσίασε το μοντέλο ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας στην κοινωνία των πολιτών.

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Σε μία εποχή που ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η λυσσαλέα κερδοσκοπία εντείνεται ενώ παράλληλα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου η εφαρμογή ενός καινοτόμου μοντέλου επιχείρησης ίσως αποτελεί το κλειδί για την είσοδο σε μία νέα κοινωνικοοικονομική εποχή.

Η παραπάνω λύση συνδέεται απόλυτα με τον όρο «κοινωνική επιχειρηματικότητα», μία νέα μορφή επιχείρησης που στοχεύει στην επίτευξη ενός κοινωνικού σκοπού, στην επίλυση των κοινωνικών παθογενειών. Μπορεί να έχει είτε κερδοσκοπικό είτε μη κερδοσκοπικό προσανατολισμό διατηρώντας όμως ως κύριο άξονα της αποστολής της το κοινωνικό συμφέρον.

Μάλιστα η επίτευξη αυτού του σκοπού διενεργείται μέσω της εφαρμογής καινοτόμων ιδεών, συμβάλλοντας στην κοινωνική πρόοδο. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν το μοντέλο οικονομικής δραστηριοποίησης του μέλλοντος καθώς προωθούνται και από την Ε.Ε αφού ήδη στις μέρες μας αντιπροσωπεύουν το 10% των εταιριών και απασχολούν 10 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Θετική αλλά ακόμη περιορισμένη αποδοχή φαίνεται να αποκτά ο θεσμός των Κ. Ε και στην χώρα μας καθώς αποτελούν το 1,8% της απασχόλησης και το 2,9 % της μισθωτής εργασίας με μόλις 8.400 συνεταιρισμούς να δραστηριοποιούνται στο ελληνικό έδαφος σήμερα. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μία ξεκάθαρη απόδειξη της προοπτικής του θεσμού.

Στόχος η ενημέρωση των νέων

Οι νέοι λοιπόν αποτελούν την καταλληλότερη ομάδα που μπορεί να επενδύσει στον νέο θεσμό κατορθώνοντας παράλληλα να συμβάλλουν στην εξέλιξη του μέσω των καινοτόμων ιδεών τους.

Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν η TOP του Διεθνούς Πανεπιστημίου επιδιώκοντας την ενημέρωση των φοιτητών για κάθε νέα ευκαιρία που διανοίγεται και αφουγκραζόμενη την κοινωνική επικαιρότητα διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Κοινωνική επιχειρηματικότητα, κοινωνική καινοτομία».

Μέσα από την ανάλυση ποικίλων θεματικών όπως τον τρόπο σχεδιασμού μίας καινοτόμου ιδέας, το digital marketing και τα μυστικά μιας επιτυχημένης πρωτοβουλίας προσέφερε ένα ολοκληρωμένο οδηγό για να λάβει ο καθένας τα κατάλληλα ερεθίσματα προκειμένου να ξεκινήσει τα δικά του βήματα σε αυτόν τον ανερχόμενο επιχειρηματικό κλάδο.

Τι είναι η T.O.P.

Η T.O.P αποτελεί μία εθελοντική ομάδα προπτυχιακών φοιτητών, μη κερδοσκοπικού και μη πολιτικοποιημένου χαρακτήρα, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση των φοιτητών για κάθε είδους ευκαιρία που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και τη συνειδητοποίηση και δραστηριοποίησή τους για τρέχοντα κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα.

Πηγή φωτό: foreis-kalo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *