Βίος Coop: Το πρώτο συνεταιριστικό μη κερδοσκοπικό παντοπωλείο!

Με τοπικά και ποιοτικά προϊόντα από μικρές μονάδες και αγροτικούς συνεταιρισμούς

Ηταν το 2011 όταν μία ομάδα πολιτών, μέλη της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο), «γέννησε» την ιδέα για τη δημιουργία Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» (Coop από το Cooperative). Με βασικό σύνθημα «παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας» οι καταναλωτές ένωσαν τη δύναμή τους με τους παραγωγούς και κατάφεραν να προσφέρουν ελληνικά ποιοτικά προϊόντα σε καλύτερες τιμές. Μία κίνηση και μία προσπάθεια στην οποία πίστεψαν πολλοί… Και έτσι, ενώ το Δεκέμβρη του 2013 το «Βίος Coop» μετρούσε 300 άτομα, σήμερα έχει ξεπεράσει τα 400 μέλη και συνεχίζει…

Ποιος πραγματικά είναι ο στόχος
Για τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης «Βίος Coop», στόχος δεν είναι η κερδοσκοπία αλλά η κάλυψη όλων των βασικών καταναλωτικών αναγκών. Για το λόγο αυτό, οι τιμές είναι ίδιες για όλους, μέλη και μη μέλη, ενώ τα όποια πλεονάσματα στο τέλος της χρήσης επιστρέφονται σ’ αυτούς που τα έχουν παράξει. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε την αλληλεγγύη σε άτομα που έχουν ανάγκη και για το λόγο αυτό πάντα υπάρχει ένα «καλάθι αλληλεγγύης», για τη δωρεά προϊόντων.

Προϊόντα υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής
Το σημαντικό για τον «Βίος Coop» είναι πως τα προϊόντα που διαθέτει είναι ποιοτικά και σε χαμηλή τιμή. Και αυτό δεν είναι μόνο στα λόγια, καθώς περνούν καθημερινά από εξονυχιστικό έλεγχο ώστε μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, μεταλλαγμένα, ληγμένα, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες και άλλα επιβαρυντικά για την υγεία μας και το περιβάλλον συστατικά.

Μακριά από τους μεσάζοντες
Το ουσιαστικό σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι οι χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές, οι οποίες είναι δίκαιες και για τους παραγωγούς, καθώς αποφεύγονται οι μεσάζοντες. Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός εφοδιάζεται με προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών και μικρών μονάδων, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς και με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Το «Βίος Coop» αποτελεί σαφώς μία τρανή και έμπρακτη απόδειξη τι μπορεί να πετύχει η συλλογικότητα στους οικονομικά αδυνάτους.

Στην κάμερα του Life-Events.gr μιλάει ο Αρης Χατζηνικολάου, μέλος του Συνεταιρισμού για όλα τα παραπάνω…

* Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» βρίσκεται στην οδό Κ. Καραμανλή 42.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *