Παπαευαγγέλου: Μείωση διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη

Παραμένουν υψηλοί οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Παραμένουν υψηλοί οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, ενώ το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια μείωση της τάξεως του 12% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Παράληλα, μίλησε για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνομένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.

Αν και ο αριθμός νέων κρουσμάτων μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, είπε και επεσήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει κυριαρχήσει.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς εβδομάδες», τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

Η ίδια είπε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά στις 150.000 σε όλη την επικράτεια και ο κυλιόμενος δείκτης του επταημέρου στα 18.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως τόνισε, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες καταγράφεται σταθεροποίηση της πανδημίας εκτός από την Θράκη και κάποια νησιά.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια «η αναγκαστική πολυήμερη παραμονή στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας είναι λογικό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα».

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο και για σταδιακή αύξηση νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον, λέγοντας πως «8 στους 10 που μπαίνουν πλέον στο νοσοκομείο έχουν Όμικρον». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το 25% των νέων εισαγωγών εξακολουθεί να οφείλεται στη Δέλτα.

Επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο στους ενήλικες και στα παιδιά, ωστόσο «δεν είναι ένα κοινό κρυολόγημα, ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας», όπως είπε και αναφέρθηκε εκ νέου στα χαρακτηριστικά της.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid.

«Η Όμικρον μας έδειξε ότι ο ιός ήρθε για να μείνει, φαίνεται ότι περνάμε σε μία φάση σταθεροποίησης», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο ιός θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες παραλλαγές.

Αναφερόμενη στο σύνδρομο του long covid, είπε πως αυτό θα μας απασχολήσει αρκετά τους επόμενους μήνες.

Σε άλλο σημείο, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η ανοσία του πληθυσμού τόσο από φυσική λοίμωξη όσο και μέσω του εμβολιασμού αυξάνεται.

Στη συνέχεια τόνισε πως θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και επανέλαβε ξανά την ανάγκη χορήγησης της τρίτης δόσης.

Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση και στην αποφυγή της νοσηλείας, είπε και με στοιχεία που παρέθεσε φαίνεται πως από 57% που είναι η προστασία με τη δεύτερη δόση ανεβαίνει στο 90% με την τρίτη δόση. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *