ΑΝΑΚΕΜ: Καθαρισμός περιοχών στην Κέρκυρα από μπάζα και άλλα απόβλητα (ΦΩΤΟ)

ΑΝΑΚΕΜ

Δράσεις ιδιαίτερου συμβολισμού όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος

Η ΑΝΑΚΕΜ, το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές σε δύο ακόμη δράσεις ιδιαίτερου συμβολισμού όσον αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος.

Παράλληλα με το περιβαλλοντικό έργο της και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η ΑΝΑΚΕΜ προχωρά στον καθαρισμό δύο περιοχών της Κέρκυρας όπου επιτήδειοι είχαν απορρίψει παράνομα, μπάζα και διάφορα άλλα απόβλητα. Η πρώτη δράση έγινε σε περιοχή η οποία βρίσκεται στην Κεντρική Κέρκυρα, πλησίον της AQUALAND και ακριβώς δίπλα από το Γυμνάσιο του Αγίου Ιωάννη στο οποίο φοιτούν εκατοντάδες παιδιά.

Ακολουθεί ανάλογη δράση καθαρισμού και σε περιοχή του δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Από τις δύο αυτές δράσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των Δήμων Βόρειας Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων καθώς και με τη συμμετοχή της εθελοντικής οργάνωσης «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα», υπολογίζεται ότι θα συλλεχθούν συνολικά περισσότεροι από 2.000 τόνοι αποβλήτων. Ο καθαρισμός των περιοχών με τη συλλογή των ΑΕΚΚ και των υπολοίπων αποβλήτων, καθώς και η επεξεργασία τους πραγματοποιείται με έξοδα της ΑΝΑΚΕΜ. Τα απόβλητα οδηγούνται στις πλησιέστερες συνεργαζόμενες μονάδες επεξεργασίας – ανακύκλωσης ΑΕΚΚ προκειμένου να υποστούν την προβλεπόμενη επεξεργασία ώστε να ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων, ως δευτερογενές υλικό, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στα δημόσια έργα.

ΑΝΑΚΕΜ

Στις 18 Νοεμβρίου, πριν από την έναρξη των εργασιών καθαρισμού της περιοχής στην Κεντρική Κέρκυρα η ΑΝΑΚΕΜ πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων τα οποία προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, είτε αυτές αφορούν δημόσια είτε ιδιωτικά έργα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, η κ. Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ο κ. Γιώργος κ. Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, ο κ. Σπυρίδων Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας, ο κ. Μανώλης Ορφανουδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, ο κ. Γιάννης Σερεμέτης Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ο κ. Νίκος Καλόγερος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών & Δικτύων, Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η κ. Σπυριδούλα Κόκκαλη, Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, ο κ. Θεοφάνης Σκέμπρης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Πολιτικής Προστασίας, Πρασίνου, Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, ο κ. Νίκος Μπόγδος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δήμου Νότιας Κέρκυρας, ο κ. Κουρτέσης Νίκος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δήμου Νότιας Κέρκυρας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη κ. Γιώργος Χαλικιάς, ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα» κ. Σπύρος Νεράντζης, προϊστάμενοι και διευθυντές Δημόσιων Υπηρεσιών, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ στην Π.Ε. Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας.

ΑΝΑΚΕΜ

Στον σύντομο χαιρετισμό της στο πλαίσιο της εκδήλωσης η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου αφού ευχαρίστησε την ΑΝΑΚΕΜ “γι’ αυτήν την πολύ ωραία πρωτοβουλία”, τόνισε ότι “η προσπάθειά μας να ελαχιστοποιήσουμε το αρνητικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις, δεν ήταν ποτέ στην πρακτική μας. Τώρα που αρχίζουμε και μεις ως περιφερειακή αρχή, ως δημοτικές αρχές και ως ΦοΔΣΑ Ιωνίων Νήσων να ασχολούμαστε εντατικά με το πρόβλημα της παράνομης απόρριψης μπάζων, η παρουσίαση που μας κάνετε, οι πληροφορίες που μας δίνετε και η ευαισθητοποίηση που σπέρνετε είναι πάρα πολύ χρήσιμες. Θέλω να σας συγχαρώ διότι, εδώ σήμερα, δεν παρουσιάσατε μόνον το έργο σας ως εταιρεία που κάνει ανακύκλωση ΑΕΚΚ, αλλά μια ολιστική προσέγγιση της προσπάθειας σεβασμού του περιβάλλοντος. Είναι πολύ χρήσιμο όλο αυτό να μπει στο σχεδιασμό μας, στην υλοποίηση των έργων. Η Κέρκυρα είναι σε φάση ανάπτυξης, άρα και έντονης οικοδομικής δραστηριότητας και η ανακύκλωση των ΑΕΚΚ βρίσκει εδώ την απόλυτη αξία της”.

Η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου σημείωσε ότι “υποδεχόμαστε με πολύ χαρά αυτή τη δράση της ΑΝΑΚΕΜ στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και χαίρομαι που συνολικά όλοι οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας έχουν αποφασίσει να μπουν σε αυτή τη δράση. Ακούμε εδώ και χρόνια πολύ ωραίες θεωρίες για την ανακύκλωση, για την απανθρακοποίηση, για το πως μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα στο περιβάλλον, για τους στόχους της Ε.Ε. που πρέπει να ακολουθήσουμε, στη θεωρία όμως τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, αλλά εμείς δοκιμαζόμαστε στην πράξη. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και κεντρικά και από την Περιφέρεια και από τους δήμους μας και έχουμε δείξει ότι όλο αυτό το κάνουμε στην πράξη. Αλλά χωρίς συνέργειες δεν μπορούμε να πετύχουμε και αυτό που γίνεται σήμερα εδώ έχει το καλό ότι είναι μια συμμετοχική διαδικασία στην οποία συνεργάζονται πολλοί. Συνεργάζονται ο δημόσιος τομέας και η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με την ΑΝΑΚΕΜ και με όλες τις εταιρείες που συνεργάζονται με την ΑΝΑΚΕΜ ώστε να είμαστε περιβαλλοντικά πιο φιλικοί. Με την αγαστή συνεργασία δημοσίου τομέα, ιδιωτών, εταιρειών, φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο”.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος κ. Μαχειμάρης ευχαρίστησε την ΑΝΑΚΕΜ για την πρωτοβουλία της “γιατί τόσα χρόνια δεν βλέπαμε τι συνέβαινε δίπλα μας, δίπλα από ένα στολίδι, όπως το γυμνάσιο του Αγίου Ιωάννη, να έχουμε αυτήν την εικόνα με τα μπάζα, και όχι μόνον εδώ, αλλά σε πολλά σημεία της Κέρκυρας. Δυστυχώς ανεχόμαστε να έχουμε αυτήν την εικόνα”. Ο κ. Μαχειμάρης επισήμανε παράλληλα ότι “η ανακύκλωση, εκτός από τα μπάζα, θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλα ρεύματα, όπως για παράδειγμα τα στρώματα τα οποία είναι μεγάλο πρόβλημα για την Κέρκυρα, τα πλαστικά κ.ο.κ.”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚΜ κ. Ηλίας Δημητριάδης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “η ΑΝΑΚΕΜ, πέρα από το δίκτυο μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης ΑΕΚΚ το οποίο έχει αναπτύξει σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους στους κλάδους των δημοσίων έργων και των κατασκευών σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν όσον αφορά τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτόν έχουμε επιτύχει πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και πολύ καλύτερα αποτελέσματα στους τομείς της εξοικονόμησης φυσικών πόρων, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος”.

ΑΝΑΚΕΜ