Ανησυχούν στη Ροδόπη με τους εργάτες γης

Και στη Ροδόπη ανησυχούν έντονα για την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Οπως και σε άλλες περιοχές, όπως η Ημαθία και η Πέλλα, έτσι και στη Ροδόπη, υπάρχει θέμα με τους εργάτες γης.

Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παραμένουν κλειστά και η εύρεση εργατών από το τοπικό δυναμικό είναι δύσκολη.
Αυτή την εποχή στη Ροδόπη πήγαιναν εργάτες γης κυρίως από τη Βουλγαρία. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να μετακινηθούν καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε σφράγισμα των συνόρων για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Οι εργάτες γης από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που απασχολούνται στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, υπολογίζονται σε περίπου 8.000 με 10.000.

Και ενώ έχουν γίνει κινήσεις για τη διευκόλυνση επανεισόδου των εργατών στη χώρα μας υπό συνθήκες που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινότητα, η μόνη κίνηση που φαίνεται να έχει γίνει μέχρι τώρα είναι με την Αλβανία, που όμως καλύπτουν την δυτική Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Ροδόπη, που έχει συνήθως Βούλγαρους εργάτες, να παραμένει στον αέρα.

Απαραίτητοι οι εργάτες γης τους καλοκαιρινούς μήνες

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους αγρότες της περιοχής, μιας και δεν υπάρχουν εργάτες και δεν γνωρίζουν πότε θα έρθουν, ειδικά από τη Βουλγαρία, σημείωσε ο κ. Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής.

Οι εργάτες γης στη Ροδόπη απασχολούνται σε διάφορες εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, και οι εργασίες γίνονται στα καπνά, στα κεράσια, αλλά και στο βαμβάκι, όπου αυτούς τους μήνες χρειάζονται εργατικά χέρια για να γίνει το τσάπισμα, με μέσο όρο τρεις εργάτες να πρέπει να δουλεύουν για τρεις μήνες για κάθε 500 στρέμματα.

Το πρόβλημα παραμένει, όσο παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα, και δυσκολεύονται να το λύσουν και από το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό, μιας και δεν θέλουν να χάσουν την κάρτα ανεργίας ή τα επιδόματα που παίρνουν.

«Δεν θέλουν εργόσημα, δεν θέλουν να φαίνεται ότι δουλεύουν, και δεν έρχονται, προτιμούν να παίρνουν 400 ευρώ και να κάθονται, παρά 800 και να δουλεύουν» ανέφερε.

Παρόλα αυτά ελπίδα τους δίνει η ανακοίνωση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι θα δοθεί κίνητρο στους ανέργους να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες, δίνοντας τη δυνατότητα να διατηρείται το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους επιλέξουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβάλλεται κανονικά το επίδομα ανεργίας για τους ανέργους που θα εργαστούν σε αγροτικές εργασίες με εργόσημο, χωρίς να χάνουν το επίδομα όπως γίνεται σήμερα εφόσον κάποιος άνεργος βρίσκει εργασία.

Ολα αυτά όμως, μένει να φανεί πως θα εφαρμοστούν, πόσο γρήγορα, αλλά και πόσους ανέργους θα προσελκύσουν.

Ζητούν έγκριση φυτοφαρμάκων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Προς το παρόν οι αγρότες, με δεδομένη την έλλειψη εργατών γης τουλάχιστον το πρώτο διάστημα της καλλιεργητικής περιόδου του βαμβακιού, έχουν ζητήσει την έγκριση δύο φυτοφαρμάκων, ώστε τουλάχιστον στα πρώτα στάδια του βαμβακιού, να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια.

Αργότερα βέβαια θα χρειαστεί πάλι ο αγρότης γης, αλλά ελπίζουν πως μέχρι τότε τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει κάπως, και θα μπορούν να βρουν πιο εύκολα.

Ο κ. Κυριαζής σημείωσε δε πως ενώ έχουν γίνει κινήσεις για να έρθουν εργάτες γης από την Αλβανία στη Δυτική Ελλάδα, δεν φαίνεται να έχει γίνει κάτι ανάλογο με τη Βουλγαρία.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η σπορά του βαμβακιού, και σε δύο με τρεις εβδομάδες θα πρέπει να ξεκινήσουν να μπαίνουν μέσα οι εργάτες.

Πηγή: paratiritis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *