Απεβίωσε ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης έπειτα από μάχη με τον κορονοϊό

Τάσος Κυριακίδης

Με έντονη δράση στον ποντιακό χώρο

Ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης “έφυγε” σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Ο Τάσος Κυριακίδης εισήχθη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης την Τρίτη και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Επειτα από σύντομη μάχη κατέληξε σήμερα, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 15:00 στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Ο εκλιπών ήταν η ψυχή των εκδόσεων Αδελφών Κυριακίδη, έχοντας εκδώσει χιλιάδες βιβλία πανεπιστημιακού περιεχομένου, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στην έκδοση βιβλίων για τον ποντιακό και προσφυγικό ελληνισμό.

Ο Τάσος Κυριακίδης γεννήθηκε στο Περίβλεπτο Δράμας το 1945, από γονείς πρόσφυγες της Αργυρούπολης του Πόντου και από τα παιδικά του χρόνια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Γ ́ Γυμνάσιο (Λύκειο) Αρρένων Θεσσαλονίκης και τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.

Εταίρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, μέλος της “Επιτροπής Ποντιακών Μελετών” μέλος της “Παναγίας Σουμελά”, μέλος της “Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών”, καθώς και άλλων πνευματικών και κοινωνικών φορέων. Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικητικών συμβουλίων ποντιακών συλλόγων και οργανισμών, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκδοτών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου. Είναι επίσης επίτιμο μέλος της Παμμακεδονικής Καναδά, του Φιλολογικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων και της Ευξείνου Λέσχης Καστοριάς. Διατέλεσε μέλος της Εφορίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Τον Αύγουστο του 2005, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε τον τίτλο του Άρχοντος Καστρινσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου “για την μεγάλη προσφορά του εις τα γράμματα και τας επιστήμας, ιδία δε εις την διερεύνησιν της ιστορίας της ιδιαιτέρας των προγόνων του πατρίδος και δια τας πολυτίμους υπηρεσίας τας οποίας φιλευσεβώς και φιλογενώς προσέφερε εις το καθ’ ημάς Οικουμενικόν Πατριαρχείον…”.

Στη φωτογραφία, δεξιά ο Τάσος Κυριακίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *