ΑΠΘ: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις

ΑΠΘ Μετεγγραφές στα πανεπιστήμια Μετεγγραφές φοιτητών Θεσσαλονίκη

Τη ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου

Στη δίνη των αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητών από καθηγητές βυθίζεται το ΑΠΘ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Εκτός από τις καταγγελίες σε βάρος πρώην καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής, έχουν γίνει γνωστές νέες, που αφορούν το τμήμα Γεωλογίας, ενώ οι φήμες «οργιάζουν» και για καθηγητές άλλων τμημάτων και σχολών του Ιδρύματος.

Χθες, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επικοινώνησε με τον κ. Παπαϊωάννου, από τον οποίο ζήτησε άμεση ενημέρωση, του υπογράμμισε τη σημασία να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως στις σχετικές υποθέσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη σιωπή και να σπάσει η αλυσίδα του φόβου.

«Οι καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την αποκάλυψη Μπεκατώρου πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους.

Δεν νοείται η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών σε κανένα χώρο, συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού, ενός χώρου μάθησης, έρευνας, ελευθερίας λόγου και διακίνησης ιδεών», ανέφερε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρύτανης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία ζήτησε επισήμως να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες.

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του πανεπιστημίου καμία καταγγελία.

Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις», τόνισε στο ΑΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής, ο οποίος καταγγέλλεται για παρενόχληση από πρώην φοιτήτριές του, παρείχε τις υπηρεσίες του έως το 2015 στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Διαβάστε επίσης
Πρυτανικές Αρχές εφτά μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων φιλοξενήθηκαν από το ΑΠΘ

Πιθανότατα είναι αλλοδαπός στην καταγωγή, προσεγγίζει πλέον την έβδομη δεκαετία της ζωής του και διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Χθες, υπήρξε και η πρώτη αντίδραση του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το οποίο καταδίκασε τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον ακαδημαϊκό, αλλά και σε κάθε άλλο χώρο, ενώ κάλεσε τις πανεπιστημιακές αρχές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Καταγγελίες όμως υπάρχουν και για τουλάχιστον δύο πρώην καθηγητές του τμήματος Γεωλογίας, οι οποίοι και αυτοί φέρονται να παρενοχλούσαν σεξουαλικά φοιτήτριές τους. Μία από αυτές έγραψε σε ομάδα του facebook:

«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια.

Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα και ένα μεγάλο γιατί.

Δέχθηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ.: Γεωλογικό ΑΠΘ), ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του, αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Εκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής, ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι.

Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016, που έμαθα ότι ο εν λόγω “καθηγητής” επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή.

Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση.

Αυτός ο “άνθρωπος” μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε το φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη.

Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση.

Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και είμαι στη διάθεση για περισσότερες πληροφορίες και ενέργειες».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *