ΑΡΣΙΣ: Βασικό ζητούμενο η αξιοπρεπής στέγαση για τους πρόσφυγες

Τι αναφέρει η κοινωνική οργάνωση

Αξιοπρεπής στέγαση για τους πρόσφυγες ζητά η ΑΡΣΙΣ.

Συγκεκριμένα, την ανάγκη να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς όροι στέγασης και διαβίωσης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ αναφέρει:

“Η επαρκής κάλυψη των αναγκών στέγασης και διαβίωσης των προσφύγων αναδεικνύεται ως το βασικότερο πρόβλημα στη χώρα μας κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όπως έχει καθιερωθεί η 20η Ιουνίου, που είναι αφιερωμένη στα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων, της βίας και των διώξεων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και την κοινή υπουργική απόφαση (υπ’ αριθμόν 5966) που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου με τίτλο “Υλοποίηση του Προγράμματος ESTIA II:

Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία / χρηματοδότηση” (Β’ 2375/20), η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων τονίζει ότι το ζητούμενο είναι οι αξιοπρεπείς όροι στέγασης και διαβίωσης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι εκτοπισμένοι μέχρι τα τέλη του 2019 ανέρχονταν σε 79,5 εκατομμύρια και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχει δει και καλείται να υποστηρίξει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια της προσφυγικής κρίσης, περίπου 70.000 αιτούντες άσυλο υποστηρίχθηκαν από το στεγαστικό πρόγραμμα ESTIA, που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει από το Μάρτιο του 2016 στην υλοποίηση του προγράμματος ESTIA παρέχοντας συνολικά 1.990 θέσεις φιλοξενίας σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε Αθήνα, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα προβλέπονται περικοπές κονδυλίων τέτοιας έκτασης που τίθεται για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια σε κίνδυνο η συνέχιση του προγράμματος, καθώς οι προσφερόμενοι πόροι δεν επαρκούν, ενώ παράλληλα προβλέπονται ασφυκτικές προθεσμίες για την διαμονή προσφύγων σε διαμερίσματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές τροποποιούν τους όρους παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής διαμέσου του προγράμματος “ESTIA II” για τη στέγαση αιτούντων διεθνούς προστασίας και προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ευάλωτων ανθρώπων, που αναζητούν μια ασφαλή ζωή με αξιοπρεπείς συνθήκες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *