Αύριο η πρώτη αγωγή αποζημίωσης για την τραγωδία στα Τέμπη

Τραγωδία στα Τέμπη δυστύχημα τρένα Λάρισα φωτογραφίες από drone φώτο από ψηλά

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου

Αύριο αναμένεται να συζητηθεί η πρώτη αγωγή αποζημίωσης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Το συνολικό ποσό αποζημίωσης που ζητούν οι συγγενείς του νεκρού ελεγκτή εισιτηρίων του επιβατηγού τρένου είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Την προσφυγή κατέθεσαν η σύζυγος, οι δύο γιοί και η αδελφή του ελεγκτή και με αυτή στρέφονται κατά του ΟΣΕ και της εταιρείας Hellenic Train.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Τι είναι το ξυλόλιο που εντοπίστηκε στο σημείο του δυστυχήματος

Οι ενάγοντες διεκδικούν από τις δύο εταιρίες αποζημίωση για την ηθική βλάβη και την οδύνη που υπέστησαν από την απώλεια, σε ποσό 250.000 ευρώ ο καθένας.

Πολλά και αναπάντητα είναι ερωτήματα σχετικά με την πολύνεκρη τραγωδία που σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο στα Τέμπη.

Ο κόσμος ζητά να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα Τέμπη, κάτι που φάνηκε στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη την Ελλάδα.

Το ξυλόλιο που εντοπίστηκε στο σημείο του δυστυχήματος θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση στο μανιτάρι φωτιάς που δημιουργήθηκε, όμως ταυτόχρονα θα γεννήσει άλλα ερωτήματα και θα μεταφέρει τις έρευνες σε άλλο σημείο.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα εάν ήταν δηλωμένη η μεταφορά της συγκεκριμένης ουσίας, εάν όλα είχαν γίνει νόμιμα κλπ κλπ.

Τι ακριβώς είναι το ξυλόλιο

Γιατί όμως το ξυλόλιο θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοια έκρηξη. Πρόκειται για μία ουσία η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως διαλύτης. Για παράδειγμα στο τραίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση γκράφιτι από το εξωτερικό ενός συρμού. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα μπορούσε να βρεθεί σε μικρή ποσότητα και όχι σε αυτή που υπολογίζεται ότι υπήρχε στην αμαξοστοιχία.

Διαβάστε επίσης  Τέμπη: Καταγγελία "βόμβα" από τον πατέρα των διδύμων για τον σταθμάρχη (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ίδια ώρα χρησιμοποιείται διαδεδομένα και στην νοθεία καυσίμων. Κάτι που όπως είναι φυσιολογικό δημιουργεί πολλά σενάρια για τους λόγους που δεν φαίνεται να είναι δηλωμένο στην εμπορική αμαξοστοιχία που συνετρίβη στα Τέμπη.

Τα μέλη της επιτροπής των ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων, διαπίστωσαν πως η έκρηξη και το «μανιτάρι» φωτιάς που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας, ήταν αποτέλεσμα της ύπαρξης ξυλολίου που υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Οι δειγματοληψίες από το σημείο της σύγκρουσης και από τα συντρίμμια των συρμών έγιναν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, στις 29 του περασμένου Μάρτη. Ανιχνεύτηκε η ύπαρξη ξυλολίου σε 7 διαφορετικά σημεία, τόσο στο χώμα στην περιοχή της σύγκρουσης όσο και στις εξωτερικές επιφάνειες των μηχανών. «Εντοπίστηκε εκεί που δεν πλησίασαν οι μπουλντόζες και δεν έγιναν επεμβάσεις», επισημαίνει πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων Κώστας Λακαφώσης και εκτιμά ότι κάποιο από τα δύο τρένα μετέφερε από δύο έως πέντε κυβικά μέτρα.

Τα μέλη της επιτροπής έστειλαν τα δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους κι οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν μια σειρά από σκέψεις που υπήρχαν από την πρώτη στιγμή. Ειδικότερα, οι επιστημονικές αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ξυλόλιο διασκορπίστηκε στην περιοχή με τη σύγκρουση και έπειτα, ως πτητική ουσία εξατμίστηκε και χάθηκε.

Πηγή φωτό: MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ