Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζεται στις 7 Οκτωβρίου με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Χρυσή Αυγή Μάγδα Φύσσα

Αθώοι δήλωσαν Λαγός και Κασιδιάρης

Εντάσεις επικράτησαν σήμερα (28/9) στη δίκη της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, με τους κατηγορούμενους να δηλώνουν αθώοι και να κάνουν λόγο ακόμη και για πλαστογραφίες.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την κλήτευση του στη δίκη, με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν αρχικά ότι είναι άκυρη και στη συνέχεια ότι έχει γίνει πλαστογραφία στην υπογραφή του στο έγγραφο.

«Δείτε εάν υπάρχει σχέση αυτή της υπογραφής με όσα έχετε στη δικογραφία. Είναι πλαστή η υπογραφή του» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδέλλης, δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου. Η εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι κατά τη γνώμη της «το έγγραφο είναι γνήσιο αλλά σε κάθε περίπτωση η ένσταση είναι απαράδεκτη, διότι πρέπει να κατονομάσει πλαστογράφο».

Ο κ. Παπαδέλλης επέμεινε και ζήτησε να διακόψει το δικαστήριο και να κληθούν οι ιατροί του Νίκου Μιχαλιάκου για να καταθέσουν εάν ήταν σε θέση να υπογράψει. Το αίτημα απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν ένσταση απαραδέκτου της εφέσεως του Εισαγγελέα Εφετών με την οποία κρίθηκαν χαμηλές οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Το λόγο έλαβε και ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέροντας: «Υπάρχει μόνο μία ειδική αναφορά στο πρόσωπο μου στην έφεση του Εισαγγελέα για μία δήλωση που δεν είναι δική μου. Από αυτό προκύπτει ότι δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Η αναφορά αυτή στο πρόσωπο μου είναι ψευδής. Υπήρχαν εκείνη την ημέρα πολλές δηλώσεις δικές μου που ξεκινούσαν από την καταδίκη εγκλήματος. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίθει ψευδών».

Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση, εισήγηση που έγινε αποδεκτή και από το δικαστήριο.

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας διάβασε το περιεχόμενο της έφεσης του Εισαγγελέα Εφετών. Ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε το λόγο προκειμένου να αρνηθεί την κατηγορία.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία και την αποκρούω. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη οποιασδήποτε πράξης. Είναι ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη προσβάλλει την αλήθεια και τους κανόνες δικαίου. Αυτή δεν είναι η δικιά μου θέση αλλά του προέδρου εφετών και εισηγητή δικαστικού συμβουλίου ο οποίος ζήτησε την αθώωση. Στην πρωτοβάθμια δίκη η εισαγγελέας της έδρας και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την πρόταση της αποδόμησε την κατηγορία και απέδειξε με ακράδαντα επιχειρήματα την αθωότητα μου. Σκοπός είναι ένας να πλήξει την ελεύθερη έκφραση των πολιτικών θέσεων.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι τέσσερις συλληφθέντες για την κατάληψη της "Mundo Nuevo"

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ο οποίος συνέταξε την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση Μπαλτάκου, δηλώνει ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τις πιέσεις προς τον εισαγγελέα που συνέταξε την κατηγορία. Έχω υποχρέωση να επισημάνω ότι είμαι ο μοναδικός πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση επικοινωνιών, μου απαγορεύεται να ομιλώ με στενούς ανθρώπους περιβάλλοντος μου, συνεργάτες μου στην εργασία μου και κόμμα. Θα αποδείξω την αθωότητα μου. Ως μέλος επιτροπών της Βουλής υπερασπίστηκα ανεξαρτησία δικαιοσύνης. Είμαι μέλος ενός κόμματος από αυτά που κυριαρχούν τώρα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».

Στη συνέχεια, η υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού, για δεύτερη φορά, από την έναρξη της δίκης, ζήτησε την αναστολή της εκτέλεσης ποινής του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο και τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι πρωτάκουστο επτά αρχηγοί σε εγκληματική οργάνωση ενώ επτά χρόνια ακούγαμε για την αρχή ενός αρχηγού. Το ότι είναι στη φυλακή με στενοχωρεί πάρα πολύ. Είμαι 38 μήνες φυλακισμένος.

Γνωρίζουν ότι λένε ψέματα και έχουν στείλει φυλακή 48 αθώους. Επί εννέα χρόνια εμείς βαλλόμεθα πανταχόθεν. Ποτέ δε μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε στα ΜΜΕ. Είναι αστείο πως εγώ εκφράζω ναζισμό και φασισμό στην Ελλάδα που έχω γεννηθεί στο Πέραμα και όχι οι ζάμπλουτοι πολιτικοί που έχουν καταστρέψει τη χώρα».

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος.

Οπως αναφέρει το naftemporiki.gr, η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Οκτωβρίου με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία καθώς δεν λειτουργούσαν τα μικρόφωνα και ο κλιματισμός στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

* Φωτογραφία Eurokinissi