Δίκη Χρυσής Αυγής: Το Εφετείο απέρριψε τις αιτήσεις Κασιδιάρη και Λαγού για αποφυλάκιση

Χρυσή Αυγή Κασιδιάρης Λαγός

Θα κληθεί για κατάθεση η σύντροφος του Παύλου Φύσσα

Στην ομόφωνη απόρριψη των αιτήσεων που έκαναν για αποφυλάκιση ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός κατέληξε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο επίσης ομόφωνα αποφάσισε να καλέσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής για να καταθέσει, τη σύντροφο του Παύλου Φύσσα και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του η οποία πρωτόδικα ήταν αγνώστου διαμονής.

Νωρίτερα, πριν την απόρριψη των αιτήσεων αποφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη και του Γιάννη Λαγού απορρίφθηκε, επίσης, ομόφωνα η αίτηση εξαίρεσης που κατατέθηκε από την πλευρά του Γιάννη Λαγού στην εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Κυριακή Στεφανάτου.

Η αίτηση εκδικάστηκε με νέα εισαγγελέα στην έδρα, την εισαγγελέα Εφετών, Ελένη Ράικου, ενώ το δικαστήριο επέβαλε στον αιτούντα τα δικαστικά έξοδα τα οποία ανέρχονται από 50 έως 250 ευρώ.

«Από την πρόταση που είναι καταχωρημένη φαίνεται ότι η εισαγγελική λειτουργός διάβασε ένα χωρίο της πρωτόδικης απόφασης. Κατά συνέπεια δεν εξέφρασε προσωπική κρίση και το αίτημα εξαίρεσης πρέπει να απορριφθεί» τόνισε η κυρία Ράικου.

«Καταθέσαμε αίτηση εξαίρεσης διότι δε δικάζεται κάποιος για την ιδεολογία του. Ο ναζισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός δε δικάζονται στην Ελλάδα. Έπρεπε η εισαγγελέας να ασχοληθεί μόνο με την αξιόποινη πράξη» τόνισε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, δικηγόρος του Γιάννη Λαγού. «Το αν είσαι φασίστας ή ναζί δεν είναι αξιόποινη πράξη. Η εισαγγελέας εξέφρασε γνώμη εναντίον του ναζισμού συνεπώς είναι προκατειλημμένη…» τόνισε επίσης ο κ. Πλεύρης.

«Δεν πρέπει κανείς να διώκεται για τις ιδέες του σε αυτόν τον τόπο. Η αναφορά της κυρίας εισαγγελέως εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο την στοιχειοθέτηση του κινήτρου. Η αίτηση εξαίρεσης είναι προδήλως αβάσιμη. Θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τάχα διώκονται για τις ιδέες του. Θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ο Λαγός ότι τάχα επέστρεψε στην Ελλάδα όταν την κοπάνησε» τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας με τον κατηγορούμενο να αντιδράει από το εδώλιο, φωνάζοντας: «Τι λέει αυτός;», προσθέτοντας αργότερα: «Ήμουν στο εξωτερικό έξι μήνες όντας εκλεγμένος ευρωβουλευτής με 120 χιλιάδες ψήφους. Θα μπορούσα να μείνω στο εξωτερικό. Δεν το έκανα. Για να μην λέμε αηδίες».

«Η ιδεολογία από μόνη της δεν είναι ποινικοποιημένη αν δεν υπάρχει ένας εγκληματικός μηχανισμός που προβαίνει σε αξιόποινες πράξεις» τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης, δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi