Δίκη για Μάτι: “Από τις 17:30 είχαν όλα τα δεδομένα για να διατάξουν εκκένωση”

φωτιά Μάτι

Κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Λιότσιος

Οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία της φωτιάς στο Μάτι καταγράφονται μέσα από την μαρτυρία του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου ο οποίος συνέχισε την κατάθεση του σήμερα (28/2).

Παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής που έζησαν την φρίκη της πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2018, ο κ. Λιότσος ανέφερε πως κανένας επίσημος φορέας δεν ενημέρωσε ποτέ το Λιμενικό Σώμα.

Αντίθετα, το Λιμενικό, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ενημερώθηκε από ιδιώτη γύρω στις 18:50 εκείνης της ημέρας. «Στις 18:50 ενημερώθηκε το Λιμενικό Σώμα από πολίτη προφορικά και, όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο» είπε στην κατάθεσή του ο κ. Λιότσιος.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

«Το ΕΣΚΕ γνώριζε ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια»

Ακόμη ο μάρτυρας ανέφερε ότι γύρω στις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας το ΕΣΚΕ θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής κάτι που δεν έκανε αν και είχε «όλα τα δεδομένα» όπως είπε ο μάρτυρας.

Μάλιστα ο κ. Λιότσιος αναφέρθηκε στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών από την Κινέττα, στην οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Μάτι.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε πολυκατοικία στην Ανω Ηλιούπολη

«Η κινητοποίηση στην Κινέττα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’ αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30. Το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.

Πηγή: protothema.gr