Δίκη για το Μάτι: «Τα εναέρια μέσα δεν επιχείρησαν καν να πετάξουν»

Μάτι

Τα όσα κατέθεσε μάρτυρας

Για δέκατη ημέρα βρίσκεται στο βήμα του μάρτυρα ο δικαστικός πραγματογνώμονας, ο οποίος ερεύνησε τις συνθήκες της τραγωδία με τους 104 νεκρούς στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, που δέχεται ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αναφέρθηκε και σήμερα στην εικόνα χάους και αλαλούμ που διαπίστωσε ότι υπήρχε ως προς τα εναέρια μέσα.

Ο μάρτυρας, είπε πως, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε, τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν διαθέσιμα 13 εναέρια μέσα και αυτό ήταν σε γνώση του ΕΣΚΕ.

Η συνήγορος υπεράσπισης του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, επισήμανε στον μάρτυρα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ καταθέσεων πιλότων εναέριων και των καταγραφών στο χειρόγραφο ημερολόγιο του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης. Του είπε, επίσης, πως, σε καταθέσεις τους στον ανακριτή, πιλότοι δήλωσαν ότι αν πετούσαν την ημέρα εκείνη, λόγω των καιρικών συνθηκών, πιθανότατα θα είχε συμβεί ατύχημα.

Διαβάστε επίσης  Φωτιά έξω από την Θεσσαλονίκη - Σηκώθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα

«Μα μόνο με λιακάδα, δηλαδή, μπορούν να πετούν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα; Εγινε προσπάθεια να απογειωθούν και δήλωσαν αδυναμία; Τώρα, τι μπορώ να πω εγώ υποθετικά;», απάντησε ο μάρτυρας, ο οποίος επανέλαβε πως θα μπορούσαν να πετάξουν συγκεκριμένα εναέρια μέσα και ότι δεν προέκυψε πως επιχείρησαν και δεν τα κατάφεραν.

Ο μάρτυρας, κατά την εξέταση του οποίου προέκυψαν διαφορές στις καταγραφές του χειρόγραφου ημερολογίου του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης και στις καταθέσεις των πιλότων των πυροσβεστικών, είπε, για ακόμη μια φορά, πως από νωρίς υπήρχε εικόνα της κατάστασης.

Ο Δ. Λιότσιος επικαλέστηκε, μάλιστα, μια φωτογραφία που είχε ανέβει στις 17.03 σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΠΕ ΜΠΕ