Δήμος Παύλου Μελά: Καταδικάζει την αυθαιρεσία του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της αυθαιρεσίας του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, στην τακτική συνεδρίασή του την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, λίγο καιρό μετά τη μετατροπή του Ναού της του Θεού Σοφίας «Αγία Σοφία» σε τζαμί.

Μετά από πρόταση του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, αποφασίστηκε ομόφωνα, η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά στη συνεδρίασή του, στις 29 Ιουλίου του έτους 2020, εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα καταδίκης της πρόσφατης και αυθαίρετης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε χώρο μωαμεθανικής λατρείας-τζαμί, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 308/2020 απόφασή του:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά καταδικάζει την πρόσφατη προκλητική και αυθαίρετη απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει τον Ορθόδοξο Χριστιανικό Ναό της του Θεού Σοφίας «Αγία Σοφία» της Κωνσταντινούπολης, από περίλαμπρο Μουσείο – μνημείο πολιτισμού και πνεύματος και αξεπέραστο σύμβολο της χριστιανικής ιστορίας και του ελληνισμού, σε τζαμί – εν ενεργεία χώρο της μωαμεθανικής λατρείας.

Η μεθόδευση αυτή του Προέδρου Ερντογάν για την Αγία Σοφία, αποτελεί παγκόσμια πολιτισμική ύβρη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προϋποθέσεις της κήρυξής της ως μνημείου χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.

Μια διχαστική πολιτική ενέργεια που επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και αλληλοσεβασμού των δύο λαών, τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών παγκόσμια και τη γενικότερη προσπάθεια διαπολιτισμικής κατανόησης.

Μια νέα επίδειξη κυριαρχίας από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, ενταγμένη στο σχέδιο αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην προσπάθεια αλλαγής του γεωπολιτικού τοπίου, που δυναμώνει τις ακραίες εθνικιστικές και πατριδοκάπηλες φωνές.

Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας εργαλειοποιεί και εμπλέκει τα θρησκευτικά αισθήματα των λαών, προκαλώντας την ιστορική μας μνήμη, για φθηνή ευκαιριακή εσωτερική κατανάλωση και πολιτικές σκοπιμότητες.

Με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να διατρανώνει δημόσιο λόγο, όχι μόνο για τα τοπικά θέματα αλλά και για τα εθνικά, ιστορικά, θρησκευτικά ζητήματα, ενώνουμε τις φωνές με τους δήμους και τις Περιφέρειες όλης τη χώρας και ως Δήμος Παύλου Μελά

ΚΑΛΟΥΜΕ την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τον διπλωματικό ‘’πόλεμο’’, να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ζητήματος, τον παγκόσμιο και οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας ως Μνημείο όλης της ανθρωπότητας και ως λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και της οικουμενικότητας και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να πάρουν άμεσα, σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από ουσιαστικές, στοχευμένες πρωτοβουλίες και να κινήσουν τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στη γείτονα χώρα.

ΖΗΤΟΥΜΕ την αντίδραση της UNESCO που κρίνεται η αξιοπιστία της, καθώς για πρώτη φορά βλέπει ένα κράτος-μέλος της να αλλάζει τον χαρακτήρα ενός αναγνωρισμένου από την ίδια ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς! Να προστατεύσει τη μουσειακή ταυτότητα του μνημείου και να ανατρέψει τώρα την αυταρχική απόφαση του Ερντογάν και της κυβέρνησής του και να μην προχωρήσουν στο επόμενο βήμα για την οριστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας ως μνημείο υψηλών συμβολισμών και κιβωτό του παγκόσμιου πολιτισμού».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *