Δόμνα Μηχαηλίδου: «Οσο καιρό ήταν στη δομή, η μητέρα της 14χρονης δεν πήγε ποτέ να την δει» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την υπόθεση της 14χρονης από τη Νέα Σμύρνη που απομακρυνόταν από τη δομή φιλοξενίας που διέμενε και έπεφτε θύμα βιασμού και μαστροπείας μίλησε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για το θέμα μίλησε και ο Όθωνας Παπαδόπουλος, ο οποίος αρχικά ξεκαθάρισε ότι μάλλον έχει παρερμηνευθεί η δήλωση της μητέρας ότι ντρέπεται για τα παιδιά της.

Όθωνας Παπαδόπουλος: «Ζούσαν σε φοβερά κακοποιητικό περιβάλλον»

Στην συνέχεια ανέφερε ο δικηγόρος ότι και η μητέρα κ αι τα παιδιά διαβιούσαν σε ένα φοβερά κακοποιητικό περιβάλλον.

«Η μητέρα έχει πέσει η ίδια θύμα κακοποίησης, ζήτησε την βοήθεια της πολιτείας, με αναφορά που έχει κάνει εγγράφως και επανειλημμένα στην Εισαγγελία Αθηνών. Αυτό είχε ως συνέπεια να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία και να βρεθούν από τα τέσσερα παιδιά, τα δύο σε ένα κέντρο προστασίας στην Αγία Παρασκευή και τα άλλα δύο – το δεύτερο και τρίτο κατά σειρά ηλικιακή – στο συγκεκριμένο ίδρυμα στην Νέα Σμύρνη».

Καταγγέλλει, επίσης ο δικηγόρος ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική φύλαξη στην δομή, καθώς έχει δηλωθεί πάνω από 50 φορές η εξαφάνιση της 14χρονης.

«Εκεί (ίδρυμα της Νέας Σμύρνης) γίνονται πολύ σοβαρές καταγγελίες τόσο για τις συνθήκες παραμονής, προστασίας και φύλαξης του συγκεκριμένου παιδιού, δηλαδή της 14χρονης, όσο κι άλλων κοριτσιών».

«Όσο καιρό ήταν στη δομή, η μητέρα της 14χρονης δεν πήγε ποτέ να την δει»

Για τις συνθήκες της δομής απάντησε η υφυπουργός.

«Αυτό που έχω καταλάβει ζητώντας πληροφορίες μέσα από την δομή είναι ότι το συγκεκριμένο κορίτσι είναι στην δομή από τέλος Σεπτεμβρίου. Στην διάρκεια αυτή δεν έχει πάει ποτέ η μητέρα να το επισκεφθεί. Τα παιδιά που είναι σε αυτή την δομή είναι από πολύ δύσκολα και κακοποιητικά περιβάλλοντα.

Κακοποιητικά περιβάλλοντα με όλη την έννοια, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Σεξουαλική, σωματική, λεκτική βία και παραμέληση. Όλα αυτά συνιστούν κακοποίηση».

Ποιοι κανόνες ισχύουν στη δομή της Νέας Σμύρνης

Για τους κανόνες λειτουργίας της εν λόγω δομής επεξήγησε η κα. Μιχαηλίδου: «Η δομή έχει πολύ σαφείς και ρητούς κανόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς παιδικής προστασίας, οι δομές στην Ελλάδα πλέον δεν είναι κλειστές δομές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δομές που κλειδώνουν μέσα τα παιδιά. Η δομή έχει τον κανόνα ότι έντεκα η ώρα το βράδυ κλειδώνουν τις πόρτες».

Και πρόσθεσε σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργείας της συγκεκριμένης δομής η υφυπουργός: «Τα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία των 15 ετών, έχουν την δυνατότητα – κατόπιν εισηγήσεως του επιστημονικού συνεδρίου της δομής – να βγαίνουν από την δομή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πάντα με συνοδεία. Για την ηλικία πάνω των 15 ετών συνεδριάζει το επιστημονικό συνέδριο της δομής για να δει το πλαίσιο ωριμότητας του κάθε παιδιού αν μπορεί να πάει μόνο του ή αν ακόμα χρειάζεται συνοδό».

Δ. Μιχαηλίδου: «Η 14χρονη έβγαινε με κάποιον επιμελητή, αλλά τις περισσότερες φορές το έσκαγε»

Για την 14χρονη ειδικά, ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου: «Η 14χρονη έβγαινε με συμφωνημένη άδεια με κάποιον επιμελητή, ποτέ μόνη της. Το κορίτσι αυτό, όμως λόγω πολύ επιβαρυμένης ψυχολογίας – από ότι μπορώ να καταλάβω – το έσκαγε πολλές φορές από την δομή, τις περισσότερες φορές το έσκαγε πρωινές και απογευματινές ώρες. Κάθε φορά που το έσκαγε η δομή ειδοποιούσε την Εισαγγελία και την Αστυνομία».

Διαβάστε επίσης  Χειροπέδες σε 35χρονη γυναίκα που κατηγορείται ότι βίασε 20χρονη

«Όταν το έσκαγε η 14χρονη, το έσκαγε είτε από τον φύλακα είτε πηδώντας τα κάγκελα. Ο φύλακας, όπως και οι επιμελήτριες είναι εκεί για να την κρατήσουν με τον λόγο, δεν μπορούν να την κρατήσουν με την βία. Στην περίπτωση φυγής ενημερώνουν την Αστυνομία».

Όσον αφορά την δομή της Νέας Σμύρνης η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε: « Είναι μία δομή που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει στελεχωθεί με κόσμο όσο ποτέ. Πριν τρία χρόνια είχε 22 παιδιά με 9 εργαζομένους. Μετά τις προσπάθειες αποϊδρυματοποίησης, έχει 11 παιδιά με 15 εργαζομένους. Το συγκεκριμένο παιδί έχει πλαισιωθεί με κοινωνικό λειτουργό και παιδοψυχίατρο».

«Στις 22 Δεκέμβρη έγινε σαφής έκκληση από την δομή στην Εισαγγελία για άρση απορρήτου στα κινητά των παιδιών αυτών»
Σε ερώτηση εάν η δομή παρακολουθεί τις επικοινωνίες που έχουν τα παιδιά απάντησε η Δόμνα Μιχαηλίδου: «Παίρνουν όποτε μπορούν τα κινητά των παιδιών. Στις 22 Δεκέμβρη έγινε σαφής έκκληση από την δομή στην Εισαγγελία για άρση απορρήτου στα κινητά των παιδιών αυτών και δεν είχε απάντηση η δομή».

Σε αυτό το σημείο ο δικηγόρος της 14χρονης πήρε τον λόγο και είπε σχετικά με την μητέρα της 14χρονης ότι έκανε το χρέος της απέναντι στα παιδιά της, όταν διαπίστωσε ότι το περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για να ανατραφούν τα παιδιά της και στράφηκε στην πολιτεία ζητώντας προστασία.

Κατόπιν μιλώντας για το επίδικο περιστατικό ανέφερε ότι το κορίτσι χανόταν νύχτα, γεγονός που αμφισβήτησε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Και η 16χρονη αδελφή της 14χρονης εξαφανίζεται από την δομή»

Απευθυνόμενος ο κ. Παπαδόπουλος στην υφυπουργό σχετικά με τα περιστατικά εντός της δομής είπε χαρακτηριστικά: «Η πληροφόρηση που έχω – αν θέλετε μπορούμε να συγκρίνουμε τις πηγές μας – γιατί βλέπω ότι οι δικές σας πηγές σας έχουν μεταφέρει τελείως διαφορετική εικόνα, ενώ οι δικές μου μία απολύτως αντίθετη».

«Έχουμε το αδιαμφισβήτητο πραγματικό γεγονός ότι από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις πεντέμισι το πρωί ένα 14χρονο που θα έπρεπε να είναι στην δομή, είναι σε ένα δωμάτιο φθηνού ξενοδοχείου με τρεις ενήλικους άνδρες», τόνισε ο δικηγόρος.

Ο Όθωνας Παπαδόπουλος είπε σχετικά με τα νομικά βήματα που κάνει ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει στοιχεία και μαρτυρίες τόσο για την 14χρονη, όσο και για άλλα κορίτσια που βρίσκονται στην συγκεκριμένη δομή.

Μάλιστα αποκάλυψε ο δικηγόρος ότι και η μεγαλύτερη αδελφή της 14χρονης που είναι 16 ετών εξαφανίζεται από την δομή κατ’ επανάληψη.

Η μητέρα μέσω του δικηγόρου απευθύνθηκε στην δομή υποβάλλοντας προφορικά τα παράπονα και η απάντηση που έλαβε από την δομή ήταν ότι δεν γίνεται να ασκηθεί βία για τον περιορισμό των παιδιών.

Καταλήγοντας, η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως ήταν η εμπιστοσύνη των παιδιών στην δομή που ανέδειξε την υπόθεση της 14χρονης.

Πηγή: megatv.com