Ο Εβρος βιώνει μια νέα σκληρή πραγματικότητα όπως αυτή έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη φωτιά που έκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, αγγίζοντας το ένα εκατομμύριο.
Η περιοχή μετράει τις πληγές της που κατά τα φαινόμενα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κλείσουν. Το περιβάλλον δέχθηκε ισχυρό “χτύπημα” με τη μεγάλη ζημιά που υπέστη το δάσος της Δαδιάς, αλλά και ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση.
Ο Εβρος στηρίζεται ιδιαίτερα στις καλλιέργειες που είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για χιλιάδες πολίτες. Οι ελαιώνες ήταν ένα καύχημα για την περιοχή. Και λέμε “ήταν” γιατί κάηκαν χιλιάδες δέντρα ιδιαίτερα στις περιοχές της Μάκρης, στα Δίκελλα, στη Μεσημβρία και την Πλάκα.
Η επόμενη μέρα από τη μεγάλη φωτιά έχει αφήσει εκατοντάδες καμένα στρέμματα ελαιώνων με τους καλλιεργητές να βρίσκονται σε δεινή θέση. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους ώστε να υπάρξει αποτύπωση του προβλήματος που υπάρχει, ωστόσο η ζημιά είναι εμφανής και δια γυμνού οφθαλμού.
Διαβάστε εδώ: Φωτιά στον Εβρο: Περισσότερα από 245000 στρέμματα κάηκαν στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς
Οπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής τα δέντρα θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια ώστε να αναγεννηθούν ενώ θα δώσουν και πάλι καρπό μεταξύ των 5 και 8 ετών. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε κτίσματα, οχήματα κι εργαλεία. Οπως και να έχει, θα χρειαστεί η στήριξη της Πολιτείας μέσω των αποζημιώσεων ώστε να απαλύνουν σε κάποιο βαθμό οι πληγές που άνοιξαν.
Το ελαιόλαδο από την περιοχή Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί από το 2020 στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης διαθέτει επίσης άλλη μια σπάνια ποικιλία ελιάς λευκής απόχρωσης, την “ασπρολιά”. Αλλά τα ελάχιστα δέντρα που φυτεύτηκαν φέτος στην περιοχή, περίπου 300, καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Στα θετικά, είναι πως η φωτιά δεν έπληξε το ελαιουργείο της Μάκρης, ή άλλες μεταποιητικές μονάδες μέσα στις κοινότητες της περιοχής, όπως και τον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης. Πρόκειται για ελαιώνα που αριθμεί περί τα 220.000 δέντρα, ηλικίας 500 χρόνων τα νεώτερα έως και 2500 χρόνων τα αρχαιότερα, που είναι ακόμη παραγωγικά. Σύμφωνα με την παράδοση το στράτευμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκουράστηκε στην σκιά του αρχαίου ελαιώνα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ανατολή.