Εξαδάκτυλος: “Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό”

εμβολιασμοί εμβόλιο εμβόλια κορονοϊός τρίτη δόση

Τόνισε πως θα ενισχύσει την άμυνα των ανθρώπων και δε βλάπτει τον οργανισμό

Για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, είναι πιθανόν να αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, με βάση ηλικιακά κριτήρια, την επαγγελματική απασχόληση και τις συνοδούς παθήσεις.

Πρόσθεσε ότι η τρίτη δόση ενισχύει την άμυνα των ανθρώπων και δε βλάπτει τον οργανισμό μας σημειώνοντας ότι πολλοί υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν στην αρχή, τώρα νοσούν βαριά, γιατί έπεσε η άμυνα του οργανισμού.

Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson& Johnson, αν δηλαδή θα κάνουν το ίδιο εμβόλιο ή mRNA.

Τρίτη δόση εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικούς από 30/09

Οι ηλικιωμένοι στις μονάδες φροντίδας, οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, παίρνουν σειρά για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Η τρίτη δόση θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα και η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με περισσότερα από 6,5 εκατ. άτομα να έχουν εμβολιαστεί. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στο νοσοκομείο και του θανάτου. Το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι μια νόσος του αναπνευστικού, έδωσε από την αρχή τη θεώρηση ότι η προστασία που θα προσφέρει θα είναι βραχύχρονη, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά από 5-6 μήνες. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού αποτέλεσε κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω των εμβολίων. Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Το σκεπτικό στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού που θα είχαν μια μεγαλύτερη ανάγκη για μια τρίτη δόση. Η πρώτη ομάδα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεύτερη κατηγορία είναι όσοι λόγω ηλικίας έχουν μειωμένα αντισώματα και τρίτη κατηγορία όσοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό, συνέχισε η ίδια.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *