Κακοκαιρία “Barbara”: Εκλεισε η ΕΟ Αθηνών Λαμίας – Νέο μήνυμα του 112 στους πολίτες

Θεσσαλονίκη χιόνια αλυσίδες

Που θα “χτυπήσει” τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία

Πολλά προβλήματα σε διάφορους τομείς έχει προκαλέσει στους πολίτες της Αττικής η κακοκαιρία “Barbara”, που “έδειξε τα δόντια της” πιο έντονα χθες (5/2).

Λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, λίγο πριν τις 7:40 εστάλη εκ νέου μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αττικής «για επικίνδυνες χιονοπτώσεις έως τις μεσημβρινές ώρες».

Παράλληλα παραμένουν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της επικράτειας με βασικότερη τη διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από τον κόμβο Καλυφτάκη μέχρι τα Οινόφυτα. Έχει επίσης διακοπεί η κυκλοφορία και από το 261ο χιλιόμετρο μέχρι το 56ο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ το πιθανότερο είναι ότι η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας θα αποκατασταθεί μετά από δύο ώρες.

Στις 7:25 ανακοινώθηκε ότι διεκόπη η κυκλοφορία και στην Κατεχάκη και στα δύο ρεύματα στο τμήμα της από Μεσογείων μέχρι Ελευθερίου Βεινζέλου στην Ηλιούπολη με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται στις 8:14.

Εντωμεταξύ στην Αττική Οδό διεκόπη η κυκλοφορία λίγο μετά τις 8:10 στο τμήμα της από Κηφισίας έως Μαραθώνος στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται πλήρως στις 8:49 ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανοίξει η έξοδος για Καρέα Καισαριανή στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού.

Στην Αττική έχει, επίσης, διακοπεί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της οδού Νούση προς Πάρνηθα ενώ στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ύψος της περιοχής Λούμπα προς Αλεποχώρι η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.

Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιkίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε σήμερα (6/2) νωρίς το πρωί η ΕΜΥ, εξαιτίας της κακοκαιρίας “Barbara”.
Συγκεκριμένα, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Κρήτη βρίσκονται στο «μάτι» της κακοκαιρίας “Barbara” η οποία αναμένεται σήμερα να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη με πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία “Barbara”: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση από την ΕΜΥ του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το πρωί της Δευτέρας (6/2):

Χιονοπτώσεις

1) Τη Δευτέρα (06/02/2023) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία “Barbara”: Σύσταση στον ιδιωτικό τομέα για προσέλευση στη δουλειά μετά τις 10:00

Να σημειωθεί πως χθες (5/2) ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής επανέλαβε την ισχυρή σύσταση στον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασία. Για όπου απαιτείται φυσική παρουσία, η σύσταση είναι η προσέλευση των εργαζομένων να γίνεται μετά τις 10 το πρωί.

Επίσης, για σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις, από τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθώς και από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας για τις περιοχές όπου:

τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση

τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν,

τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και

θα εφαρμοστεί η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και

για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.*

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης  Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία: "Προσοχή! Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό που πέφτει σε 3 μήνες" (ΒΙΝΤΕΟ)