Καταδίωξη στο Πέραμα: “Προκλητική η μη προφυλάκιση των 7 αστυνομικών”

Αστυνομία Γλυκά Νερά βιασμό Θεσσαλονίκη Σέρρες

Τι αναφέρει ο συνήγορος της οικογένειας του 20χρονου Ρομά

Καταδίωξη στο Πέραμα: Προκλητική χαρακτηρίζουν την απόφαση μη προφυλάκισης των 7 αστυνομικών οι συνήγοροι της οικογένειας του 20χρονου Νίκου Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του στη συμπλοκή στο Πέραμα.

Επίσης επισημαίνουν πως δεν υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί χρήση οπλισμού, «καταφανώς δυσανάλογη και αλόγιστη», δεν ακολουθήθηκαν οι εντολές του Κέντρου για απεμπλοκή, ενώ επισημαίνουν πως είχε γίνει αναφορά στο γεγονός ότι καταδιώκουν Ρομά.

«Η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία» τονίζουν.

Οι συνήγοροι της οικογένειας ζητούν επίσης να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί και να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια».

Οι συνήγοροι της οικογένειας διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου παρουσία της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ».

Αναλυτικά η δήλωση των συνηγόρων της οικογένειας του 20χρονου Ρομά

«Η απόφαση μη προφυλάκισης χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο των επτά αστυνομικών κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι προκλητική.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά, τη στιγμή που τα αποδεικτικά στοιχεία βοούν για την τέλεση των αδικημάτων αλλά και για την επικινδυνότητα των δραστών που γάζωσαν τα άοπλα θύματα με 36 τουλάχιστον σφαίρες και στη συνέχεια κατασκεύασαν τον ισχυρισμό περί κινδύνου ζωής: η αλήθεια είναι πως ούτε τραυματίες αστυνομικοί τελικά υπήρξαν (όπως ψευδώς ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ) ούτε υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί χρήση οπλισμού, τόσο καταφανώς δυσανάλογη και αλόγιστη.

Αποδεικνύεται ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ είχαν διαβιβάσει στο κέντρο το γεγονός ότι καταδιώκουν Ρομά (ηχητικό με τη φράση «τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι») και ότι παραβίασαν ρητή εντολή απεμπλοκής από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Κατόπιν τούτων, η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία.

Σε κάθε περίπτωση, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους για κακούργημα αστυνομικούς, όπως δύνανται εκ του νόμου, και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Ούτως ή άλλως, η απόφαση της μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων.

Η ποινική τους ευθύνη θα κριθεί στο δικαστήριο που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης και θα τη διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *