Καταγγελία για ΜΚΟ που αποχώρησε από το «Αναρρωτήριο Πεντέλης» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

ΜΚΟ Αναρρωτήριο Πεντέλγης

Η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Μια καταγγελία σοκ για την αποχώρηση γνωστής ΜΚΟ από το “Αναρρωτήριο Πεντέλης” λόγω έλλειψης χρηματοδότησης έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο το «Αναρρωτήριο Πεντέλης» είναι μια προνοιακή μονάδα, που υπάγεται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, στην οποία φιλοξενούνται παιδιά έως πέντε ετών. Με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ανακαινίστηκε το κτίριο του «Αναρρωτηρίου Πεντέλης», στο οποίο φιλοξενούνταν 12 παιδιά. Στη συνέχεια η λειτουργία της μονάδας παραχωρήθηκε σε μεγάλη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην πρόνοια.

Η εν λόγω ΜΚΟ, λειτούργησε την δομή, από το 2017. Η σίτιση, η χορήγηση φαρμάκων, ο ιματισμός και η τεχνική υποστήριξη των παιδιών παρέμειναν στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης».

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, φέτος τον Ιανουάριο, η ΜΚΟ ειδοποίησε ότι έληξε η χρηματοδότησή της, και κατά συνέπεια θα αποχωρούσε από το «Αναρρωτήριο Πεντέλης». Έτσι κι έγινε. Στο τέλος Ιουλίου η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση αποχώρησε, αποσύροντας το προσωπικό της.

Το «Αναρρωτήριο Πεντέλης» αναγκάσθηκε, λόγω έλλειψης προσωπικού, να κλείσει το ανακαινισμένο κτίριο, με αποτέλεσμα τα παιδάκια να μεταφερθούν στα δύο άλλα τμήματα που λειτουργούν στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» ως υπεράριθμα.

Κατά τον κ. Γιαννάκο, επειδή οι ΜΚΟ λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από το κράτος, αλλά και κοινοτικά κονδύλια, ενώ έχουν και πολλές δωρεές, θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί στη αποχώρησή τους από το κοινωνικό έργο που προσφέρουν.

«Ανεξέλεγκτες είναι οι Μ.Κ.Ο.; Είναι κρίμα να εγκαταλείπουν 12 παιδάκια. Ποιες είναι οι κυρώσεις γι’ αυτό που έκαναν;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος. Όπως λέει ο ίδιος αυτή τη στιγμή, 12 προνοιακές κλίνες φιλοξενίας παιδιών, οι οποίες είναι υπερ-απαραίτητες και ανακαινισμένες, παραμένουν κλειστές. Το Υπουργείο δεν μπορούσε να συνεχίσει με κάποιον τρόπο την χρηματοδότηση της ΜΚΟ; Δεν μπορούσε να βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης της Οργάνωσης; Σε άλλες δομές που έχουν κλειστά κτίρια, δεν μπορεί να βρεθεί προσωπικό για να μεταφερθούν εκεί παιδιά;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος και θυμίζει ότι τα κακοποιημένα παιδιά με εισαγγελική συνεχίζουν να «παρκάρονται» στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν δεκάδες θέσεις φιλοξενίας κλειστές στις προνοιακές μονάδες. «Είναι αυτό λογικό;», ρωτά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.