Κατερίνη: Ναυάγησε το σχέδιο για την μετεγκατάσταση Ρομά

katerini dikastiko megaro diamartyria

Ναυάγησε τελικά το σχέδιο για την μετεγκατάσταση περίπου 330 Ρομά στην Κατερίνη. Σχέδιο που προέβλεπε την κατασκευή, με συγχρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, πρότυπου οικισμού στον Πέλεκα Κατερίνης. Το έργο, που υπογράφτηκε το 2018, δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς διαπιστώθηκε ότι ο χώρος που είχε υποδειχθεί για την μετεγκατάσταση, είχε λειτουργήσει ως…χωματερή, με […]

Ναυάγησε τελικά το σχέδιο για την μετεγκατάσταση περίπου 330 Ρομά στην Κατερίνη.

Σχέδιο που προέβλεπε την κατασκευή, με συγχρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, πρότυπου οικισμού στον Πέλεκα Κατερίνης.

Το έργο, που υπογράφτηκε το 2018, δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς διαπιστώθηκε ότι ο χώρος που είχε υποδειχθεί για την μετεγκατάσταση, είχε λειτουργήσει ως…χωματερή, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτικές οι επεμβάσεις και ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος που είναι συγχρηματοδότης του έργου, να αποφασίσει να αποσύρει τη χρηματοδότηση.

Ο δήμος Κατερίνης, με ανακοίνωσή του επιρρίπτει τις ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική διοίκηση που υπέδειξε τον χώρο, υποστηρίζοντας ότι «κατά την εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης, το 2022, διαπιστώθηκε περιβαλλοντική επιβάρυνση του εδάφους θεμελίωσης, καθώς και μη καταλληλότητα του εδάφους από άποψη μηχανικής αντοχής».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης εξυγίανσης για την απορρύπανση του χώρου, κατατέθηκε μελέτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την αποκατάσταση του χώρου η οποία με τη σειρά της, με απαντητικό έγγραφο, γνωστοποιεί ότι η επιλεχθείσα έκταση για την προσωρινή μετεγκατάσταση του πληθυσμού Ρομά, εντοπίζεται εντός οριοθετημένου (από το 2005) και αποκατεστημένου (το 2007) Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.), «γεγονός που αγνοούσε η σημερινή διοίκηση μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς είχε ήδη στα χέρια της το Φ.Ε.Κ. χωροθέτησης και κανείς δε μπορούσε να διανοηθεί ότι κάτι τόσο σοβαρό δεν ελήφθη υπόψη».

«Είδαμε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε εξυγίανση του χώρου αλλά το κόστος που έφτανε τα 6 εκατομμύρια ευρώ, ήταν απαγορευτικό. Αλλάξαμε τον σχεδιασμό και προτείναμε εκμίσθωση κατοικιών, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση και να μεταφερθούν οι 54 οικογένειες Ρομά σε μονοκατοικίες. Όμως δεν καταφέραμε να βρούμε τα ανάλογα σπίτια καθώς οι Ρομά, λόγω της δουλειάς τους, δεν ήθελαν να μεταφερθούν σε πολυκατοικίες αλλά σε μονοκατοικίες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νυν δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκουδήμος.

Προσθέτει δε, ότι ο δήμος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ιδέα της μετεγκατάστασης και ήδη έχει προτείνει νέο χώρο, 40 στρεμμάτων του δήμου Κατερίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ