Κεραμέως για Σαϊντού: “Ενισχύθηκε ο φάκελός του παιδιού ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης”

Κεραμέως μάσκα

Επίσης, αναφέρθηκε και στις αλλαγές του νέου νομοσχεδίου

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» σχετικά με την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά.

Ένα γιγαντιαίο κύμα συμπαράστασης, έχει προκαλέσει η περίπτωση του πρόσφυγα, Σαϊντού Καμαρά, που αρίστευσε στο Λύκειο, κινδυνεύει όμως να απελαθεί, καθώς δεν τηρεί τα κριτήρια για ανανέωση της άδειας παραμονής.

Ο νεαρός που κατάφερε να φύγει από την ακραία φτώχεια στην Γουϊνέα, έφτασε στην χώρα μας, το 2019. Ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί πως πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια εξαιτίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Το σχολείο του έχει ήδη ζητήσει την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε ο μαθητής να μην απελαθεί

Όπως είπε το υπουργείο ήρθε σε επαφή με την δικηγόρο του Σαϊντού και πρότειναν να ενισχυθεί ο φάκελος του παιδιού, με τις πολύ καλές επιδόσεις του στο σχολείο και την ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως η υπόθεση του Σαϊντού θα εκδικαστεί την Τετάρτη. παράλληλα, έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία με το σχολείο και τους καθηγητές του παιδιού, αλλά και την στήριξη που έχει λάβει από τους συμμαθητές του.

Ο Σαϊντού είναι μία περίπτωση υποδειγματικής ενσωμάτωσης στην εκπαιδευτική κοινότητα, υπογράμμισε η κ. Κεραμέως και τόνισε ότι ο καθηγητές και οι συμμαθητές του έχουν υποστηρίξει πάρα πολύ αυτή την προσπάθεια.

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Στις αλλαγές που φέρνει στην εκπαίδευση το νέο νομοσχέδιο αναφέρθηκε, επίσης, Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το εσωτερικό Erasmus.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας φοιτητής θα μπορεί να πηγαίνει για ένα 6μηνο και σε άλλη σχολή που τον ενδιαφέρει.

Παράλληλα, θεσπίζεται βιομηχανικό διδακτορικό σε συνεργασία με βιομηχανίες, ενώ αλλάζουν οι διαδικασίες στην επιλογή των καθηγητών πανεπιστημίου. Ακόμα θα υπάρξει πλήρες πλαίσιο για την δημιουργία start ups εταιρειών μέσα στο πανεπιστήμιο και τέλος έκανε λόγο για κοινά και διπλά πτυχία.

Διορισμοί

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας για 12 χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν είχε κάνει κανένα διορισμό και τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στον διορισμό 16.200 εκπαιδευτικών.

Όπως είπε οι προσπάθειες συνεχίζονται, με στόχο να αποφευχθεί η στρεβλή πρακτική του αναπληρωτή καθηγητή και σημείωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται ώστε φέτος να γίνουν και άλλοι διορισμοί.

Επιδότηση στο φοιτητικό ρεύμα

Η Νίκη Κεραμέως αποκάλυψε ότι στόχος είναι να επιδοτείται το φοιτητικό ρεύμα, και μάλιστα η επιδότηση αναμένεται να δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως είπε αναμένεται υπουργική απόφαση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Παιδιά από την Ουκρανία

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα παιδιά που λόγω του πολέμου φεύγουν από την Ουκρανία. Όπως είπε ήδη 150 παιδιά έχουν εγγραφεί σε ελληνικά σχολεία σε ειδικό πρόγραμμα ένταξης, ενώ όπως είπε υπάρχει και προγράμματα διερμηνείας για γονείς και παιδιά, σε συνεργασία με την Unicef.