Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ

κορονοϊός κορονοϊό Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών nosokomeia Intrakat Αλεξανδρούπολη

Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό

Σε διψήφιο αριθμό ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού καθημερινά το τελευταίο διάστημα.

Έτσι, με τα κρούσματα να είναι αυξανόμενα γενικά ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό.

Από τις 12 Αυγούστου οπότε τα κρούσματα του κορονοϊού έσπασαν το φράγμα των 200 μέχρι και το τελευταίο 24ωρο (20/9) που είχαμε 170 παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μοιραία η ανησυχία όλου του κρατικού μηχανισμού αλλά και του υγειονομικού δυναμικού της χώρας μετατοπίζεται στις μάχες που δίνονται στις εντατικές μονάδες (ΜΕΘ) των νοσοκομείων αναφοράς.

Δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνονται οι αμείλικτοι κανόνες των μαθηματικών και των μοντέλων που χρησιμοποιούν με θρησκευτική ευλάβεια οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι.

Έτσι λοιπόν από τις αρχές Αυγούστου παρατηρείται αύξηση με γεωμετρική πρόοδο στους ασθενείς με COVID-19 στις ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση οι διασωληνωμένοι είναι 78, χθες Σάββατο 19/9 ήταν 65, ενώ την Παρασκευή 18/9 ήταν 71.

Σαράντα ΜΕΘ μέσα στην εβδομάδα

«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930» δήλωσε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην COVID-19 και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή, όπως είπε, το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Σε ό,τι αφορά τα Νοσοκομεία της Αττικής, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές».

Αναφορικά με τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι λόγω της αύξησης των εισαγωγών στα Νοσοκομεία της Αττικής, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει «αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες:

12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,
12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας,
6 στο ΠΓΝ «Αττικόν»,
4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και
6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία».

Τέλος, επισήμανε ότι αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.».

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι πάντως στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν γενικά για ελλείψεις τόσο στις υποδομές όσο και στο προσωπικό. «Οι λειτουργούσες ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι 607 κλίνες για γενικά περιστατικά με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 28 με την πρόσληψη προσωπικού. Λειτουργούν και 169 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 39 με τη κατάλληλη στελέχωση. Κάθε χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 50 διασωληνωμένους ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ» αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Εξαδάκτυλος: Τετραψήφιος αριθμός και στις ΜΕΘ αν δεν υπάρξει παρέμβαση

Σε μια ακόμη σοκαριστική πρόβλεψη προχώρησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, καθώς δήλωσε πως αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, είναι πολύ πιθανό τον Νοέμβριο να έχουμε όχι μόνο τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά και τετραψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε πως δεν υπάρχει δίλημμα «οικονομία ή υγεία», καθώς αν δεν έχουμε υγεία δεν μπορούμε να έχουμε και οικονομία και σημείωσε πως το γενικευμένο lockdown έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο από την Πολιτεία για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στους νέους ηλικίας 25 – 34 ετών ενώ τόνισε πως πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην φτάσουμε σε αυτά τα σκληρά νούμερα και επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *