Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

κρούσματα κορονοϊός Θεσσαλονίκη

Φόβοι για νέα σκληρά μέτρα

Μετά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ «φουντώνουν» και οι εστίες της πανδημίας κατά τόπους στην επικράτεια.

Χθες ανακοινώθηκαν 842 κρούσματα, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 κρούσματα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έναντι 320 τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, 334 την Κυριακή 24 Ιανουαρίου έναντι 237 την αμέσως προηγούμενη Κυριακή και 605 το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, 95 περισσότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς από τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής όπως και της προηγούμενης, η Επιτροπή στην τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κάνει την εισήγησή της προς την κυβέρνηση για άνοιγμα ή μη άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Με τα μισά χθεσινά κρούσματα κορονοϊού (427) στην Αττική, η ιδιαίτερη περίπτωση του λεκανοπεδίου ταράζει τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών. Οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί ακόμη αν είναι συγκυριακή ή όχι αυτή η έκρηξη των κρουσμάτων ούτε την αποδίδουν ξεκάθαρα στην επαναλειτουργία των σχολείων ή του λιανεμπορίου. Το μόνο που επαναλαμβάνουν είναι πως η χώρα έχει υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της λοίμωξης του κορωνοϊού, του Rt. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ο δείκτης Rt ήταν 0,87 έχοντας σημειώσει άνοδο από την αμέσως προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά που ήταν 0,77.

Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια «κοχλάζουν» σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 113 νέα κρούσματα από το κέντρο της Αθήνας, 76 από τα βόρεια και 67 από τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές.

Η Δυτική Αττική σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κάνει έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω αύξησης της διασποράς. Ο δήμος βρίσκεται σε lockdown έως την 1η Φεβρουαρίου.

Αύξηση καταγράφεται και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από τις 150 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, οι 77 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. «Σωτηρία» και «Αμαλία Φλέμινγκ» υποδέχθηκαν το προηγούμενο 24ωρο κατά δεκάδες και πάλι τους ασθενείς. Συνολικά, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 611 ασθενείς, εκ των οποίων οι 140 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Διαβάστε επίσης  Αυτές είναι οι 198 παραλίες της χώρας όπου δεν επιτρέπονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, με 343 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλους 98 σε ΜΕΘ.

Συνολικά, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται 1.434 ασθενείς με λοίμωξη covid-19.

Τζανάκης: “50-60 χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα, φοβάμαι για νέο σκληρό lockdown”

«Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Πρόσθεσε δε, ότι υπολογίζει, βάση μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα.

Κατά την εκτίμηση του είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση» δηλ. από τα 500-600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον και περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και για τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, υπολογίζει έως το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 20-30% του πληθυσμού. Και αυτό όπως είπε, «λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν οι εταιρίες και να δώσουν τις πατέντες τους σε άλλες εταιρίες για να καλύψουν πιο γρήγορα τις ανάγκες».

Για τη μετάλλαξη που παρουσιάζει ο ιός, υπογράμμισε πως «οι αλλαγές δεν τροποποιούν τόσο πολύ τον ιό ώστε να ξεφεύγει από το εμβόλιο».
Όμως όπως είπε ότι ίσως να είναι πιο τοξική η μετάλλαξη στην κοινότητα, «πιο μολυσματική».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *