Κορονοϊός: Εγκρίθηκαν εμβόλια Pfizer και Moderna για την μετάλλαξη Ομικρον

Την επείγουσα έγκριση των αναθεωρημένων εμβολίων κατά του κορονοϊού των Pfizer/BioNTech και Moderna πραγματοποίησε η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDΑ), τα εμβόλια είναι διδύναμα και προστατεύουν τόσο από τον αρχικό κορoνοϊό, όσο και από την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εμβόλια εγκρίνονται για να χορηγούνται ως μία αναμνηστική δόση.

Η δόση αυτή θα μπορεί να γίνει τουλάχιστον 2 μήνες μετά από:

Τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό

Κάποια αναμνηστική δόση από το αρχικό εμβόλιο

Τα νέα, διδύναμα (επικαιροποιημένα) εμβόλια περιέχουν δύο θραύσματα του mRNA από τον κορονοϊό. Το ένα υπάρχει στο αρχικό στέλεχος και το δεύτερο είναι κοινό στις παραλλαγές Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5) που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της εταιρείας Moderna θα μπορεί να χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Το αντίστοιχο εμβόλιο της εταιρείας Pfizer/BioNTech θα μπορεί να χορηγείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Πρόσθετη προστασία

Τα πρώτα εμβόλια των δύο εταιρειών κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορoνοϊός, περιείχαν μόνο τμήμα του mRNA από τον αρχικό κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης  Kορονοϊός: Που θα γίνουν αύριο (2/6) δωρεάν rapid test

Σύμφωνα με την FDA, τα επικαιροποιημένα εμβόλια περιέχουν και το δραστικό συστατικό του αρχικού εμβολίου επειδή έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσολογική αντίδραση η οποία είναι ευρέως προστατευτική έναντι όλων των παραλλαγών που δημιουργεί ο κορονοϊός.

Περιέχουν όμως και συστατικά από την παραλλαγή Όμικρον, η οποία επικρατεί τους τελευταίους μήνες. Και αυτό, για να παράσχουν καλύτερη προστασία εναντίον της.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις ΗΠΑ επικρατεί πλέον η υποπαραλλαγή Όμικρον 5 που έχει δημιουργήσει ο κορoνοϊός. Αντιπροσωπεύει το 88% των νέων κρουσμάτων.

Στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 21 Αυγούστου 2022, η πιο συχνή υποπαραλλαγή που ανιχνευόταν επίσης ήταν Όμικρον 5. Αντιπροσώπευε το 80,3% των νέων κρουσμάτων. Ακολουθούσε η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) με ποσοστό 11,1%, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).