Κορονοϊός: Και δεύτερος νεκρός σήμερα

ασθενής Ελλάδα Αττικόν κορονοϊό κορονοϊός

171 συνολικά τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας

Ακόμη ένας άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός είναι η αιτία που εξέπνευσε ένας 89χρονος στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Ο ηλικιωμένος άνδρας εξέπνευσε στις 8:54 το πρωί του Σαββάτου, με τα θύματα από την πανδημία στη χώρα μας πλέον να ανέρχονται σε 171.

Ακόμη ένα θύμα αφήνει πίσω του ο κορονοϊός στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός ευθύνεται για το θάνατο μίας 91χρονης.

Το 170ο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας, άφησε την τελευταία του πνοή στο  Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα είναι 2.873.

Ποια ηλικιακή ομάδα είναι ευάλωτη στον κορονοϊό

Οι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών είναι, σύμφωνα με τη νέα ημερήσια έκθεση του , οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών).

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες. Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων το 55.2% είναι άνδρες, καθώς και από τον συνολικό αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι το 61.9% είναι άνδρες.

Συγκεκριμένα, οι τρεις από τους τέσσερις θανάτους στην Ελλάδα αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ποσοστό που αποτελεί μόλις το 21% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα. Κι αυτά τα θύματα, είναι κυρίως άντρες.

Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 168 θανατηφόρα κρούσματα, τα 126 αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων, τα 86 άνδρες και τα 40 γυναίκες και αιτία είναι ο κορονοϊός.

Παιδιά και έφηβοι συνεχίζουν να αποτελούν μικρό ποσοστό του πληθυσμού που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αγγίζοντας μόλις το 5,5%. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία εντοπίζεται ένας ανήλικος που βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Παίδων.

Τέλος, στις γυναίκες ηλικίας 0-17 χρόνων καθώς και σε εκείνες 18-43 χρόνων, δεν εντοπίζεται ούτε μία διασωληνωμένη ασθενής.

Σε ό,τι αφορά το ανδρικό φύλο καταγράφονται διασωληνωμένοι σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Προειδοποιήσεις για νέο… κύμα της πανδημίας

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, αλλά και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον, θεωρούν πολύ πιθανό ένα δεύτερο επιδημικό κύμα της νόσου Covid-19 φέτος το φθινόπωρο και χειμώνα.

Διαβάστε επίσης  Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία

Κάτι που αναφέρουν σε συνεντεύξεις τους στις βρετανικές εφημερίδες «Financial Times» και «Guardian», αντίστοιχα.

Ο Ρέντφιλντ, ο οποίος θεωρεί πιθανό ότι θα χρειαστεί ξανά ένας δεύτερος γύρος περιοριστικών μέτρων (lockdown) μετά το καλοκαίρι, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας, καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει, η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, «αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο».

Η προειδοποίηση έρχεται σε αντίθεση με την «αφήγηση» του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα χειρότερα της πανδημίας πέρασαν και αναδεικνύει την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο CDC.

Ο Ρέντφιλντ παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση όταν «χτύπησε» ο κορονοϊός, αλλά οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Τραμπ.

«Αυτός ο απλός παθογόνος αναπνευστικός ιός πραγματικά γονάτισε τη χώρα μου και η πραγματικότητα είναι πως γι’ αυτό δεν φταίει κανένας συγκεκριμένος άνθρωπος. Η χώρα μας ήταν απροετοίμαστη γι’ αυτό εδώ και δεκαετίες», τονίζει.

Σχετικά με ένα νέο lockdown τον χειμώνα, είπε ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί… Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε».

Πρόσθεσε ότι «εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του θα βάλει σε μεγάλο στρες το σύστημα υγείας μας. Αν μετά προσθέσεις και τον κορονοϊό, μπορεί να δει κανείς το στρες στο σύστημα υγείας».

Για να αποφευχθεί στο μέλλον μία παρόμοια καταστροφή δημόσιας υγείας, επισήμανε ότι «πρέπει να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν» οι επενδύσεις στο σύστημα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του CDC σήμερα φθάνει τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εμφανίζοντας μείωση 10% σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2010 και 2019.

Επίσης, ο Ρέντφιλντ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκανε ειδική αναφορά στις αεροπορικές εταιρείες, τις οποίες κάλεσε να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα και αιτία είναι ο κορονοϊός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *