Λάρισα: Εγινε πατέρας και αυτοκτόνησε δυο μήνες μετά

Αρτα αυτοκτονία Λαμία

Βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο

Σε αυτοκτονία αποδόθηκε ο θάνατος του 31χρονου, όμως ο πατέρας του, από τη Λάρισα, είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για έγκλημα.

Για τον ίδιο η αυτοκτονία του γιου του, είναι μια λανθασμένη εκτίμηση που έκλεισε γρήγορα τις έρευνες για τον θάνατο του 31χρονου. Ενός νεαρού από τη Λάρισα, που έγινε πατέρας και δυο μήνες μετά βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο στην Αυστρία.

Εκεί είχε εγκατασταθεί με τη γυναίκα του και είχαν γίνει γονείς. Ο πατέρας του 31χρονου προσπαθεί να κινήσει τις διαδικασίες για να αποκαλυφθούν όπως λέει, οι άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Σε αυτή την απέλπιδα προσπάθεια έχει προσλάβει έναν τεχνικό σύμβουλο.

Ο θάνατος του 31χρονου μπορεί να έκλεισε δικαστικά, με βάση και το πρόσφατο βούλευμα, αλλά ο κ. Σαράντης όπως δηλώνει, θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να βρει «νέα στοιχεία», εκείνα που θα διαψεύσουν την εκδοχή της αυτοκτονίας και θα ανοίξουν ξανά τον φάκελο. «Δεν μπορώ να ζήσω έτσι, 7 ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρούμαι για να βρω την αλήθεια. Είναι καθαρή δολοφονία και θα το βρω…» δηλώνει στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο κ. Σαράντης.

Υπογραμμίζει με έμφαση πως «αποκλείεται το παιδί μου να αυτοκτόνησε. Δεν έπαιρνε χάπια, δεν κάπνιζε, δεν έπινε. Είναι δυνατόν να μην καταλάβω το παιδί μου αν έχει μελαγχολία;» διευκρινίζει, με αφορμή και το γεγονός ότι λίγες ημέρες νωρίτερα τον είχε επισκεφτεί στην Αυστρία.

Ο θάνατος» του Δημήτρη Σαράντη, σύμφωνα και με την επίσημη πλέον εκδοχή, αποδίδεται σε «απαγχονισμό διά βρόχου». Σε μία από τις όχι και τόσο συνηθισμένες περιπτώσεις αυτοχειρίας, καθώς βρέθηκε νεκρός στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, με μια θηλιά στον λαιμό του από τη χειρολαβή (πάνω από την πόρτα του αυτοκινήτου).

Οι αυστριακές Αρχές έκριναν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για υπαιτιότητα τρίτου προσώπου, ωστόσο δεν προχώρησαν σε ιατροδικαστική εξέταση, παρά μόνο σε αυτοψία. Έτσι, παραδίδεται η σορός και τελείται στη Λάρισα η νεκρώσιμος ακολουθία.

Στις 12-7-2016 οι γονείς του Δημήτρη Σαράντη υπέβαλαν έγκληση, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του γιου τους δεν οφείλεται σε αυτοκτονία, αλλά σε εγκληματική ενέργεια και αιτήθηκαν την εκταφή και τη διενέργεια ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης. Με την έγκληση κατά παντός υπευθύνου ασκείται και η εισαγγελική δίωξη και η υπόθεση διερευνάται από τις ελληνικές Αρχές. Ουσιαστικό, ωστόσο, εμπόδιο στην έρευνα της επιστημονικής κοινότητας αποτελούν οι αλλοιώσεις της προόδου της σήψης.

Τέσσερις μήνες μετά γίνεται εκταφή, με τους ιατροδικαστές της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας να σημειώνουν πως ο θάνατος του Δημήτρη Σαράντη «επήλθε συνεπεία απαγχονισμού διά βρόχου», ενώ ο ιατροδικαστής – τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας καταλήγει πως ο 31χρονος «αναρτήθηκε με θηλιά στον λαιμό ενώ ήταν ήδη νεκρός».

Η αντιφατική εκδοχή έχει ως αποτέλεσμα να διαταχθεί περαιτέρω ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, με δύο ακόμα ιατροδικαστές στην έκθεσή τους (30.11.2021) να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «υπάρχουν στοιχεία που δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση μιας ασφαλούς εκδοχής για τον θάνατο του Δημητρίου Σαράντη, λόγω των συνθηκών της αυτοψίας αλλά και της νεκροψίας-νεκροτομής μετά το πέρας των επτά μηνών. Δεν διακρίνονται χαρακτηριστικά σημεία που να επιβεβαιώνουν με ασφαλή τρόπο την εκδοχή της αυτοκτονίας και να αποκλείουν εκείνη της ανθρωποκτονίας».

Ο Δημήτρης Σαράντης είχε πάει στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Κατά τις Αυστριακές Αρχές, «το μοτίβο για την αυτοκτονία» του 31χρονου Δημήτρη αποδίδεται στην «ανεργία μαζί με τη συσχετιζόμενη άσχημη οικονομική κατάσταση».

Η σύζυγός του, όπως αναφέρεται στο Βούλευμα, απολύθηκε μόλις έγινε γνωστή η εγκυμοσύνη της, ενώ στη συνέχεια απολύθηκε και ο 31χρονος «με αποτέλεσμα να απωλέσουν τα μηνιαία έσοδα και τη δυνατότητα διαμονής σε δωμάτιο που τους είχε παραχωρηθεί».

Δύο μήνες αφότου έγινε πατέρας ο 31χρονος την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, πήγε, όπως συνήθιζε, σε παζάρι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από όπου φέρεται να αποστέλλει γραπτά μηνύματα σε οικείους και, δύο μέρες μετά, βρίσκεται νεκρός σε χώρο στάθμευσης αθλητικού κέντρου.

«Γιατί δεν κάλεσαν ιατροδικαστή οι Αυστριακές Αρχές και βασίστηκαν μόνο στην αυτοψία και στις μαρτυρίες;» αναρωτιέται ο πατέρας του, Δημ. Σαράντης αμφισβητώντας τα συμπεράσματα των Αυστριακών Αρχών. «Δεν υπήρχε λόγος να αυτοκτονήσει» προσθέτει υπογραμμίζοντας ότι «ήμουν εκεί 20 ημέρες πριν, δεν θα καταλάβαινα αν είχε κάποια μελαγχολία; Αποκλείεται το παιδί μου να αυτοκτόνησε. Δεν έπαιρνε χάπια, δεν κάπνιζε, δεν έπινε. Είναι δυνατόν να μην καταλάβω το παιδί μου, αν έχει μελαγχολία; Είναι πολλά τα γιατί…

Επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την εκδοχή της αυτοκτονίας λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι καθαρή δολοφονία και θα το βρω, δεν μπορώ να «αποδεχτώ» αυτό το Βούλευμα». Πρόσθεσε, επίσης ότι θα επιμείνει στην αναζήτηση νέων στοιχείων που θα «ανοίξουν» ξανά την υπόθεση και καταλήγοντας σημείωσε πως «το τελευταίο μου βήμα θα είναι η απεργία πείνας…».

Πηγή: newsit.gr