Λέκκας: Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που η φωτιά στη Βαρυμπόμπη εξαπλώθηκε

Τι τονίζει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Στη μορφολογία και την κλιματική αλλαγή αποδίδει μεταξύ άλλων την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ο Ευθύμης Λέκκας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας εξήγησε γιατί η φωτιά στη Βαρυμπόμπη πήρε μεγάλη έκταση, ενώ έδωσε την εκτίμησή του σχετικά με την πορεία της πυρκαγιάς.

Ο καθηγητής σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τρεις παράγοντες που σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα), επέδρασαν με καταλυτικό τρόπο στην ανάπτυξη της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Αττική.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του για τη μεγάλη φωτιά, ο κ. Λέκκας τονίζει: «Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) υπάρχουν τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

  • Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
  • Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  • Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης
Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».

Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αυτανάφλεξη

Ο κ. Λέκκας μίλησε στο MEGA το πρωί της Τετάρτης. Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέτωπο στη Βαρυμπόμπη, αλλά αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα μέτωπα. «Υπάρχει μια γενικευμένη έκρηξη πυρκαγιών» είπε ο καθηγητής και σημείωσε ότι «αυτό πρωτίστως οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν καύσιμη ύλη και ουσιαστικά τις περισσότερες φορές έχουμε αυτανάφλεξη».

Ο καθηγητής, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο χθες πάνω από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, τόνισε ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη αφού η φωτιά αναπτυσσόταν μέσα σε αστική περιοχή και δάσος. «Μια μικτή ουσιαστικά περιοχή», όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας. «Είναι από τις δυσκολότερες περιπτώσεις πυρκαγιών που μπορούν να αναπτυχθούν, τόσο για τις επιπτώσεις τους, όσο και για την κατάσβεσή τους», εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *