Lockdown: Τα σενάρια για λιανεμπόριο και σχολεία – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

lockdown κορονοϊός λιανεμπόριο

Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις

Στο τι θα εισηγηθούν οι ειδικοί την Παρασκευή είναι στραμμένα τα βλέμματα αναφορικά με το μέλλον των περιορισμών στη χώρα μας καθώς σε λίγες μέρες λήγει το τρίτο lockdown που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μάλιστα, στη δύσκολη εξίσωση για την παράταση ή άρση του lockdown εκτός από την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid και τις εισροής νέων κρουσμάτων μπαίνουν πλέον οι νέες νοσηλείες αλλά και η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid, κάτι που φαίνεται να απασχολεί αρκετά τους επιστήμονες

Οι τάσεις αυτές έως το τέλος της εβδομάδας θα δώσουν απαντήσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, προς το παρόν άγνωστο με ποια σειρά.

Από την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ γίνεται σαφές πως η κατάσταση όσον αφορά στα «μαθηματικά» της πανδημίας έχει σταθεροποιηθεί μεν προς τα πάνω δε: 880 κρούσματα σε σχετικά λίγα τεστ (περίπου 10.000) και αύξηση διασωληνωμένων κατά 20 το τελευταίο 24ωρο.

Τα σενάρια που προκρίνονται μέχρι στιγμής είναι δύο:

Το πρώτο θέλει το υφιστάμενο lockdown να παρατείνεται για ένα μία με δύο εβδομάδες προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αποσυμπιεστεί περισσότερο.

Το δεύτερο θέλει τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away και, ίσως, σε ένα νέο πλαίσιο στο οποίο θα έχει συμβάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ως προς το προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου οι επιστήμονες μοιάζουν όλο και περισσότερο διαλλακτικοί:

«Στις 14 Δεκεμβρίου όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο με click away, τα κομμωτήρια (…) δεν είδαμε καμιά αρνητική επίπτωση στην πανδημία αλλά αντιθέτως συνέχιζε να πέφτει αποδεδειγμένα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

«Σε κάθε περίπτωση όταν μπορέσει να γίνει αυτό, θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και κανόνες», ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. κατά την χθεσινή ενημέρωση.

Στόχος είναι να μην υπάρξει αυξημένη κινητικότητα και κατάχρηση των SMS για μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί νέος κωδικός για το λιανεμπόριο.

«Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, υπάρχει το ενδιαφέρον και από το υπουργείο Ανάπτυξης , γενικά από την κυβέρνηση, να δούμε πώς θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο εύρυθμο και γρήγορο. Εκεί εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις» δήλωσε την Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου».

Την αισιοδοξία του για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με τον σύλλογο να έχει ζητήσει παράλληλα και παράταση της εκπτωτικής περιόδου ως το τέλος Μαρτίου, κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο αναφέρει πως δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την αισιοδοξία της ότι η εβδομάδα που διανύουμε μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για αύξηση των κλινών και σε συνδυασμό με μια μείωση των κρουσμάτων.

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τος αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *