Μαγιορκίνης: “Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την γρίπη των πτηνών”

Κορονοϊός Ομικρον κρούσματα

Τι τόνισε ο αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας

O αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης έκρουσε το «καμπανάκι του κινδύνου» σχετικά με τους πολύ παθογόνους ιούς -εκτός από τον κορονοϊό- που είναι μόνιμα στο «μικροσκόπιο».

Ο κ. Μαγιορκίνης στάθηκε ιδιαίτερα στη γρίπη των πτηνών, λέγοντας ότι τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Παράλληλα, τέτοιοι ιοί είναι ο HIV, που προκαλεί τη λοίμωξη του AIDS, οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδες, οι ιοί της γρίπης, ο ιός της πολυομυελίτιδας, που τελευταία δημιουργεί εστίες μόλυνσης, ο ιός της ιλαράς, ο Marburg, ορισμένοι νοροϊοί και εντεροϊοί για κάποια μέρη του πλανήτη, καθώς και οι ιοί που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, όπως αυτός του κίτρινου πυρετού και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, αν είναι να προκληθεί μία επόμενη πανδημία, αυτή θα είναι από τη γρίπη των πτηνών: «Έχει εξαπλωθεί πολύ στα ζώα και δείχνει σημάδια προσαρμογής στον άνθρωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».