Μαρίνα Γαλανού: Απεβίωσε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Μαρίνα Γαλανού

Το αντίο από τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη

Απεβίωσε η ακτιβίστρια και πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Μαρίνα Γαλανού.

Η Μαρίνα Γαλανού ήταν ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr.

Δραστηριοποιούταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

Είχε γεννηθεί στον Πειραιά όπου και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον ακτιβισμό λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά από περιστατικά στα οποία υπήρξε θύμα διακρίσεων ως τρανς γυναίκα, ιδιαίτερα στον χώρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Η Μαρίνα Γαλανού ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ).

Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ήταν συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τέλος είχε οριστεί απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.

Το “αντίο” του Αλέξη Πατέλη στην Μαρίνα Γαλανού

Με ανάρτηση στο Instagram, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αποχαιρέτισε τη Μαρίνα Γαλανού.

«Σήμερα απεβίωσε η Μαρίνα Γαλανού. Ακτιβίστρια. Μαχήτρια. Γυναίκα. Και ποιος δεν ήξερε την Μαρίνα! Ως πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών πολέμησε όσο λίγες για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας.

Συνεργαστήκαμε στενά στο πλαίσιο της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. Κατέθετε πάντα λεπτομερειακά υπομνήματα. Ήξερε τα ζητήματα σε βάθος. Επιχειρηματολογούσε με πάθος.

Γνώρισα ένα άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για να προστατεύσει άλλους. Που νοιαζόταν και δεν άφηνε πέτρα που να μην σηκώσει για να βοηθήσει.

Ούτε η ασθένεια της δεν στάθηκε εμπόδιο στον αγώνα της. Μέχρι προχθές ήθελε να υποβάλει προτάσεις για τον Ποινικό Κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση. Μαρίνα μου καλό ταξίδι. Μένει μέσα μας η φλόγα σου. Μας εμπνέεις» έγραψε ο Αλέξης Πατέλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *