“Μηχανοδηγοί εργάζονται και εννιά ημέρες χωρίς ρεπό”, λέει ο απερχόμενος ΓΓ της ΓΣΕΕ και εργαζόμενος στην Hellenic Train

Σιδηροδρομική γραμμή ράγες τρένο τρένα

Τι αποκάλυψε ο κ. Νίκος Κιουτσιούκης

Στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8 μίλησε σήμερα (14/3) απερχόμενος ΓΓ της ΓΣΕΕ και εργαζόμενος στην Hellenic Train, Νίκος Κιουτσιούκης.

Εκεί, επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του enikos.gr για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την παροχή bonus σε κουπόνια για να μην πάρουν άδεια και να εργαστούν παραπάνω ημέρες. Ενώ αποκάλυψε ότι μηχανοδηγοί δουλεύουν από 7 έως 9 ημέρες χωρίς ρεπό.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Εκδίδεται από την Τουρκία στην Ελλάδα ο φυλακισμένος πατέρας του νεκρού μηχανοδηγού

«Προφανώς είναι πιεσμένο το σύστημα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταβάλει κάθε χρόνο για τους μισθούς των εργαζομένων με το 8ωρο τους 23 εκατ. ευρώ μισθοδοσία. Και άλλα 21 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα που δίνει για δευτερεύουσες απολαβές δηλαδή υπερωρίες, «καμένα» ρεπό, μη χορήγηση άδειας κτλ. Αυτό δείχνει ότι τα 1.200 άτομα που σήμερα υπηρετούν στην Hellenic Train θα έπρεπε να είναι 2.200 για να υπάρχει σοβαρότητα μιας εταιρείας. Αν τα βάλεις κάτω άλλα 1.200 άτομα θα έπρεπε να εργάζονται» σχολίασε αρχικά.

«Η Hellenic Train από την ημέρα που ιδιωτικοποιήθηκε, ως ΤΡΑΙΝΟΣΕ χρησιμοποίησε ένα μπερδεμένο σύστημα αμοιβής των εργαζομένων που δεν συνάδει με την ελληνική πραγματικότητα. Κάποιοι μας είπαν (ο πρώην και νυν διευθύνων σύμβουλος) ότι αυτό το σύστημα ισχύει και στην Ιταλία. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με 40 χρόνια που είναι μηχανοδηγός, με έναν εργαζόμενο 40 χρόνια που είναι τεχνίτης, έχουν μισθολογική διαφορά 150 ευρώ. Από εκεί και μετά υπάρχουν δευτερεύουσες απολαβές, που λαμβάνει ο μηχανοδηγός γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό. Αυτό το σύστημα που εφαρμόζει με τα περιοδικά bonus πχ σου δίνω bonus για να μην πάρεις άδεια, ή σου δίνω κουπόνια για να μην πάρεις άδεια, δεν το έχουμε ξαναδεί. Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ξανά» επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης  Δυστύχημα στην Κέρκυρα: Μέρος του λεωφορείου σφηνώθηκε στη νταλίκα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Υπάρχει υπογραφή σε συλλογική σύμβαση εργασίας από το προηγούμενο σωματείο που προβλέπεται διάταξη που μιλάει για 7ήμερη έως 9ήμερη εργασία και όποιος δεν θέλει να δουλέψει 7 ή 9 ημέρες θα κάνει αίτηση. Δηλαδή απόλυτη στοχοποίηση αυτού που θέλει να εφαρμόσει τον νόμο περί πενθήμερης εργασίας. Κατά την άποψή μου πρέπει να εργάζονται 5 ημέρες, κάθε τι που υπερβαίνει τον νόμο, δεν είναι νόμιμο. Την υπέγραψε το προηγούμενο σωματείο της Hellenic Train και είναι λάθος. Για αυτό το λάθος γίναμε μαλλιά – κουβάρια μέσα στην εταιρεία, γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φτάνουν σε αυτό το σημείο, όμως δυστυχώς το διαίρει και βασίλευε που χρησιμοποίησε και ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο νυν, είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάντια της εταιρείας» υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Κιουτσιούκης με τα υποτιθέμενα bonus και τις επιταγές αυτές για τα σούπερ μάρκετ που προφανώς δεν φορολογούνται η εταιρεία γλιτώνει χρήματα, ενώ αν πληρώνει προσωπικό δεν γλιτώνει χρήματα. «Έχουμε παραβίαση της νομοθεσίας κατά τη γνώμη μου» κατέληξε.