Μίκης Θεοδωράκης: Οι παλιές φυλακές Ωρωπού πήραν το όνομα του σπουδαίου συνθέτη

Μίκης Θεοδωράκης

Η συγκίνηση της κόρης του Μαργαρίτας

O Δήμος Ωρωπού και η Περιφέρεια Αττικής τίμησαν τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη με τη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης” και τις φωνές των Δημήτρη Μπάση, Παναγιώτη Πετράκη και Σαββερίας Μαριολά.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στην ομιλία του ανακοίνωσε πως ο ιστορικός χώρος των παλαιών φυλακών Ωρωπού θα μετονομαστεί σε “Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού Μίκης Θεοδωράκης”.

Συγκίνηση στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη

Τη συναυλία τίμησε με την παρουσία της η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη η οποία αναφέρθηκε σε άγνωστες οικογενειακές στιγμές που συνδέονταν με τον Ωρωπό τη δύσκολη περίοδο της χούντας, αλλά και στους αγώνες που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Νωρίτερα συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη και την εκπρόσωπο της Ηλιάννα Νικολέτα Κοσυφάκη επισκέφθηκε το κελί που φυλακίστηκε ο μπαμπάς της και συγκινημένη απόθεσε μία ανθοδέσμη με άσπρα τριαντάφυλλα.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη αναφέρθηκε σε προσωπικές στιγμές με το μπαμπά της: “Τον Οκτώβρη του 1969 ο πατέρας μας μεταφέρθηκε στις φυλακές Ωρωπού ύστερα από ενάμιση χρόνο εξορίας στη Ζάτουνα Αρκαδίας όπου ζήσαμε εγώ, ο αδελφός μου Γιώργος και η μαμά. Τον Απρίλιο του 1970 ο μπαμπάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Νίκαια. Είχε τυμπανιστεί η κοιλιά του και οι γιατροί πίστευαν πως είχε καρκίνο. Ένας Γάλλος πολιτικός ζήτησε από τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο την απελευθέρωση του. Εκείνος πιστεύοντας πως έχει καρκίνο δεν ήθελε να πεθάνει στα χέρια του και το δέχτηκε. Έτσι ο μπαμπάς βρέθηκε στο Παρίσι. Εμείς το σκάσαμε από τη Χίο στο Τσεσμέ μεταμφιεσμένοι σε Γάλλους και από εκεί πήγαμε και εμείς στο Παρίσι. Ο μπαμπάς όταν ήρθε εδώ το 1969 προσπάθησε να ενώσει τους κομουνιστές οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε φράξιες. Στις 20 Μαρτίου του 1970 εδώ ο μπαμπάς αγναντεύει τη θάλασσα. Δεξιά ήταν ένα φυλάκιο και οι φύλακες του είπαν πως μία παρέα είναι στο μόλο και τραγουδάει δικά σας τραγούδια.

Ηταν ο Μανώλης Χιώτης. Έπαιζε με το μπουζούκι του σε πότισα ροδόσταμο, με πότισες φαρμάκι. Την επομένη ο Μανώλης Χιώτης απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών προδομένος από την καρδιά του. Και ένα τελευταίο για το τραγούδι “Μην ξεχνάς τον Ωρωπό”: Του είχα γράψει ένα γράμμα και μου απάντησε “και εσύ παιδί βασανισμένο μην ξεχνάς τον Ωρωπό”. Τον Ιούνιο του 1970 που ηχογράφησε το τραγούδι το έκανε και “εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό” που ήταν και πιο σημαντικό”.

Το Λύκειο και οι φυλακές έχουν το όνομα του Μίκη

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους και ευχαρίστησε τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για την συνδιοργάνωση της συναυλίας είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

“Πριν από 15 χρόνια, το Μάιο του 2006 σε μία συγκινητική εκδήλωση σε μία δημοτική αρχή που είχα την τιμή να είμαι μέλος με δήμαρχο τον Σπύρο Μέξη ο Δήμος Ωρωπός έδωσε το όνομα του Μίκη στο Λύκειο Ωρωπού Εκεί που πλάθονται και διαμορφώνονται τα νέα μέλη της κοινωνίας μπορεί να ταιριάξει και να ανθίσει. Το όνομα του Μίκη είναι πέρα από τον χώρο και τον χρόνο, είναι πέρα από τις κομματικές και τις πολιτικές προσεγγίσεις. Είναι ένα φωτεινό σημάδι που ενώνει του Έλληνες από άκρη σε άκρη της ιστορία. Είναι η ίδια η Ελλάδα που ταξιδεύει.

Ο Μίκης είχε πει τότε πως ζει μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του και πως αναλαμβάνει μία ευθύνη και ένα βάρος που είναι οι σκιές των συντρόφων του που αγωνίστηκαν και χάθηκαν. Τιμήθηκε ζωντανός σε αυτόν τον τόπο. Σήμερα που βρίσκεται στα περιβόλια του ουρανού και που συνεχίζει να μας ενώνει και να μας εμπνέει ο Ωρωπός θα συνεχίζει να τον θυμάται και να τον τιμά και να αισθάνεται βαθιά υποχρεωμένος απέναντι του. Πρόταση μας είναι το κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού στο οποίο θα μετατραπεί ο ιστορικός χώρος των φυλακών να φέρει το όνομα του και να ονομάζεται “Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού Μίκης Θεοδωράκης”. Θα ζει πάντα στις καρδιές μας. Αθάνατος”.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *