Μειώσεις σε φάρμακα στη νέα λίστα τιμών του υπουργείου Υγείας

Με το νέο έτος

Χωρίς καμιά αύξηση σε 4.985 σκευάσματα και με μείωση τιμής έως και 7% σε άλλα 3.072 φάρμακα, εκδόθηκε σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

«Όπως καθίσταται προφανές από την αναρτηθείσα λίστα, προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ ετησίως», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Το νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνει συνολικά την αναθεώρηση των τιμών 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως, το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο, καθώς η προηγούμενη ηγεσία της Αριστοτέλους είχε επικαλεστεί «τεχνικές δυσκολίες» για την αναβολή της ανάρτησης του νέου δελτίου τιμών.

Από αύριο και για πέντε ημέρες οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό Δελτίο Τιμών εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019.

www.protothema.gr