Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων: Ξεκινούν τα επισκεπτήρια

Δόθηκε το “πράσινο φως”

Ξεκινούν τα επισκεπτήρια σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), μετά από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ.

Μετά από διαδοχικές συναντήσεις της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δόθηκε το «πράσινο φως», για να επιτραπούν ξανά τα επισκεπτήρια στις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

«Οι γιαγιάδες και οι παππούδες, που φιλοξενούνται σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων και φροντίσαμε να εμβολιαστούν τους πρώτους μήνες του χρόνου, μπορούν και πάλι να ξαναδούν τους αγαπημένους τους ανθρώπους με ασφάλεια. Η προστασία των πλέον ευάλωτων πολιτών ήταν η απόλυτη προτεραιότητά μας όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες» δηλώνει η κ. Μιχαηλίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Γι’ αυτό», όπως αναφέρει, «και δημιουργήσαμε από την πρώτη στιγμή αναγκαία προληπτικά μέτρα, πρωτόκολλα και δράσεις για την προστασία όλων των φιλοξενουμένων, αλλά και εργαζομένων στις προνοιακές δομές. Από την αρχή της πανδημίας, συντάξαμε και εφαρμόσαμε τα αυστηρότερα πρωτόκολλα προστασίας σε όλη την Ευρώπη για τα γηροκομεία και τις κλειστές μονάδες φροντίδας σε όλη τη χώρα. Αποστέλλουμε εβδομαδιαία rapid test για φιλοξενούμενους και εργαζόμενους, ενισχύουμε με μάσκες και υγειονομικό υλικό και, βέβαια, σημαντικότερα, εμβολιάσαμε κατά προτεραιότητα φιλοξενούμενους και εργαζόμενους.

Πλέον, τηρώντας και πάλι αυστηρά πρωτόκολλα για τη διαδικασία των επισκέψεων, κρατούμε τους ηλικιωμένους μας και τα άτομα με αναπηρία προστατευμένους, δίνοντάς τους χαρά με την ασφαλή πια δυνατότητα να ξαναδούν τους αγαπημένους τους», τονίζει η υφυπουργός.

Συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ, προβλέπεται η επανέναρξη της λειτουργίας των επισκεπτηρίων στο σύνολο της επικράτειας με συγκεκριμένα πρωτόκολλα επισκεπτηρίου:

– Στις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), τα γηροκομεία, τις δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων και άλλα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

– Στις δομές ευάλωτων και ευπαθών ομάδων (θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, οικοτροφεία, κά).

Κανόνες επισκεπτηρίου

Όπως ορίζει η ΚΥΑ, που αναμένεται να εκδοθεί, τα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία θα πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες, μόνο, επισκέψεις στις συγκεκριμένες Μονάδες, καθορίζονται από την εμβολιαστική κάλυψη της μονάδας – δηλαδή φιλοξενουμένων, εργαζομένων και επισκεπτών.

Αν η εμβολιαστική κάλυψη στη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων είναι πάνω από 95% για τους εργαζόμενους και 85% για τους φιλοξενούμενους, τότε οι επισκέπτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να επισκέπτονται τον συγγενή τους, έχοντας κάνει self test. Αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πρέπει να κάνουν rapid test. Με αυτήν την εμβολιαστική ποσόστωση επιτρέπεται μέχρι μία προγραμματισμένη επίσκεψη την εβδομάδα, (δηλαδή 4 επισκέψεις τον μήνα).

Σε οποιαδήποτε άλλη ποσόστωση εμβολιαστικής κάλυψης της Μονάδας ή της Δομής, οι επισκέπτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κάνουν self test, ενώ οι μερικώς εμβολιασμένοι κάνουν rapid test. Σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη περιορίζεται σε μία ανά δεκαπενθήμερο.

Όσο για τον αριθμό των επισκεπτών ανά επίσκεψη, αυτός καθορίζεται στο ένα άτομο ανά φιλοξενούμενο στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Δομή Ευάλωτων Ομάδων, ενώ δύο άτομα ανά φιλοξενούμενο επιτρέπονται, όταν και τα δύο άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων προφυλάξεων (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας, κλπ) και να λαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *