Νάουσα: Στις εκδηλώσεις για τα 199 χρόνια από το Ολοκαύτωμα η Γιάννα Αγγελοπούλου

Αγγελοπούλου

Συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης

Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 199 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας.

“Η προσπάθεια που έκανε η Νάουσα με αυτές τις εκδηλώσεις είναι η επιτομή της πόλης που θέλει να θυμίζει το παρελθόν της, να μαθαίνει από το παρελθόν της, αλλά να φροντίζει το μέλλον της”, σημείωσε αρχικά η κα. Αγγελοπούλου.

“Κι αυτό δεν είναι μόνο θέμα της πολιτικής και της δημοτικής ηγεσίας, αλλά φαίνεται να διαπερνά όλο τον κοινωνικό ιστό της Νάουσας”, επισήμανε και χαρακτήρισε συγκλονιστική τη συγκυρία ότι η Ημέρα της Μητέρας συμπίπτει με την επέτειο του Ολοκαυτώματος, όπου οι μανάδες έπεσαν με τα παιδιά τους στα νερά του ποταμού Αράπιτσα για να μην εξευτελιστούν στα χέρια των Τούρκων.

Ταυτόχρονα η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι η Νάουσα είναι και μια πόλη με τεράστιο πλούτο, όπως το νερό, τα κλωστουφαντουργεία παλιότερα, τα οινοποιεία τώρα, τα φρούτα και τα λαχανικά που την κάνουν διάσημη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα, ο οποίος την ευχαρίστησε για την παρουσία της στην πόλη και για τη στενή συνεργασία η οποία οδήγησε στην απόφαση της Επιτροπής να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα του Δήμου με τον τίτλο “ιχνηλατώντας τα χνάρια της παράδοσης της Νάουσας. “Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να αναδείξουμε τι ρίζες μας, να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον και να ενδυναμώσουμε την ταυτότητα μας”, τόνισε ο δήμαρχος.

“Σκέφτηκαν με αυτή την πρόταση να προβάλλουν το παρελθόν, να δείχνουν όλα τα επιτεύγματα αυτού του τόπου που είναι ουσιαστικά επιτεύγματα των ανθρώπων. Γι αυτό λέω ότι είναι η επιτομή της στρατηγικής της Επιτροπής “Ελλάδα 2021″, το να μνημονεύουμε το παρελθόν, να μαθαίνουμε από τα προηγούμενα και αυτά να μας δίνουν αφορμή να προχωρήσουμε τη ζωή μας στο μέλλον”, υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου.

Είπε ακόμα ότι έχουν εγκριθεί και άλλα προγράμματα από την περιοχή της Μακεδονίας για χρηματοδότηση από την Επιτροπή.

Ευχαριστίες προς την πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021 εξέφρασε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και άρχισαν με την επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Στην τελετή που έγινε στον χώρο της Θυσίας ο κ. Βεσυρόπουλος και η κ. Αγγελοπούλου πέταξαν ένα στεφάνι στα νερά του ποταμού Αράπιτσα.

Στεφάνια στο Μνημείο κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, οι βουλευτές Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Ευφροσύνη Καρασαρλίδου και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” επισκέφθηκε στη λίμνη του δημοτικού πάρκου τη φωτογραφική εγκατάσταση στα νερά της λίμνης της φωτογράφου Κατερίνας Καμπίτη. Είναι οι φωτογραφίες των προσώπων από 13 κοπέλες, που αποδίδουν φόρο τιμής στις 13 γυναίκες της Νάουσας που μαζί με τα παιδιά τους έπεσαν στον ποταμό Αράπιτσα τον Απρίλιο του 1822.

Στον τόπο της θυσίας και στο δημοτικό πάρκο η κ. Αγγελοπούλου συνομίλησε, από απόσταση, με κατοίκους της Νάουσας που την καλωσόρισαν και αντάλλαξαν ευχές για το Πάσχα και την επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στη Νάουσα με περιηγήσεις στον χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη και στο οινοποιείο-αμπελώνα “Κτήμα Κυρ Γιάννη, στο Γιαννακοχώρι.

Στον χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη την ξενάγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη και η κ. Αγγελοπούλου εξέφρασε την ικανοποίηση της για το ανασκαφικό έργο, ενώ εξήρε και τη συμβολή της κ. Κοτταρίδη υπενθυμίζοντας ότι ήταν συνεργάτης του Μανώλη Ανδρόνικου στις ανασκαφές στη Βεργίνα.

Στο οινοποιείο την υποδέχθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου είναι τιμή και για τη Νάουσα και για τον ίδιο.

“Το κρασί είναι από τα προϊόντα που έχουν μέλλον. Η ποιότητα των κρασιών της Ελλάδας και ειδικότερα της Νάουσας έχει ανέβει τόσο πολύ που έχουν ζήτησε σε όλες τις αγορές του εξωτερικού”, σημείωσε.

Στην διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” επαίνεσε την προσπάθεια των 200 αμπελουργών της περιοχής της Νάουσας που ένωσαν τις δυνάμεις τους και επισήμανε ότι το κρασί και κυρίως το ξινόμαυρο είναι σήμα κατατεθέν της Νάουσας. Στη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο ο κ. Καρανικόλας πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στην κ. Αγγελοπούλου.

Πηγή φωτογραφίας: inaoussa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *