Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Σε ποια φάρμακα ψάχνουν την ουσία που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα

Πάτρα

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι ειδικοί αναλύουν τις τελευταίες ώρες την ποσότητα της ύποπτης ουσίας που εντοπίστηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, κι αν αυτή εμπεριέχονταν ή όχι στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε η 9χρονη στην Πάτρα.

Και αυτό να αποφανθούν εάν προκάλεσε κάποιων ειδών παρενέργειες ή συνέβαλλε στο θάνατο του ανήλικου κοριτσιού από την Πάτρα.

Το ένα από τα κομμάτια του παζλ των θανάτων των τριών αδερφών στη Πάτρα, που πέθαναν σε διάστημα 30 μηνών, φαίνεται να βρίσκουν οι επιστήμονες που έχουν κληθεί να διερευνήσουν την πρωτοφανή για τα ιατρικά χρονικά υπόθεση.

Τα πλήρη αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας, του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας που πέθανε στις 29 Ιανουαρίου του 2022, αναμένεται να βγουν τις επόμενες ώρες ή το αργότερο αύριο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έως αναλύσεις που έχουν γίνει μια ουσία φαρμάκου κρίνεται ύποπτη και για το λόγο αυτό μετριέται αλλεπάλληλα προκειμένου να εντοπιστεί η ακριβή ποσότητα της, καθώς μπορεί να αποτελεί τη λύση του μυστηρίου γύρω από το θάνατο του μικρού κοριτσιού.

Τα δύο ερωτήματα στους επιστήμονες

Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες στο τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου στάλθηκαν τα πρώτα ευρήματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα:

Το πρώτο από αυτά έχει να κάνει εάν η ύποπτη αυτή ουσία εμπεριέχονταν στην φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε η Τζωρτζίνα ή βρισκόταν εκτός σκευασμάτων που της είχαν συνταγογραφήσει οι γιατροί της. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα ερωτηθούν τόσο οι γονείς όσο και γιατροί γιατί η 9χρονη πήρε τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Όσον αφορά τώρα το δεύτερο ερώτημα, το κοριτσάκι όπως έχει γίνει γνωστό, λάμβανε μεταξύ άλλων αντιεπιληπτικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Έτσι σε περίπτωση που η ύποπτη ουσία έχει εντοπιστεί εντός των παραπάνω σκευασμάτων, θα αναλυθεί το ύψος των ποσοτήτων που είχαν χορηγηθεί στο κοριτσάκι. Δηλαδή, εάν ήταν στα όρια της επιτρεπτής δοσολογίας ή δίνονταν σε μεγαλύτερες ποσότητες οι οποίες όχι μόνο δεν θα βοηθούσαν στη θεραπεία της, αλλά θα προκαλούσαν τοξικότητα στον οργανισμό της.

Σε πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αυτά της Τζωρτζίνας χορηγούνται φάρμακά τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων. Εάν δοθούν όμως για αρκετό χρονικό διάστημα σε μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια δόσεις, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να προκαλέσουν ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα παραπάνω σκευάσματα μπορούν να αγοραστούν από το φαρμακείο χωρίς να απαιτείται συνταγή από γιατρό.

Πηγή: newsit.gr