Οι αλλαγές που έρχονται στη στρατιωτική θητεία

ΓΕΕΘΑ

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Για πιθανές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία μίλησε από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επέκταση στη θητεία.

Όπως εξήγησε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.

«Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι» τόνισε.

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Παράλληλα, σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αύξησης της στρατιωτικής θητείας από τους 9 μήνες που είναι τώρα, στους 12, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει.

Κατέστησε όμως σαφές πως η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα «δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών».

Αναφερόμενος σε περαιτέρω αλλαγές είπε πως «στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσυλλέκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά τον στρατό. Πιστεύω ότι εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα».

Μάλιστα, μίλησε για ψηφιακές δεξιότητες και πιστοποιημένες δεξιότητες ώστε «να μην αισθάνονται οι στρατεύσιμοι ότι είναι χαμένος χρόνος και παράλληλα να είναι χρήσιμοι στην πατρίδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *