Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις δηλώσεις Μπαλάσκα ότι “η αστυνομία συλλαμβάνει και η Δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους τους εγκληματίες”

Τσαρούχας υπόθεση Γραικού Σέρρες ασέλγεια Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκη Πέλλα Τοπαλούδη κορονοϊός Δίκη Χρυσής Αυγής ΔΟΥ Κοζάνης Γλυκά Νερά Σέρρες

Θα διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων

Οι δηλώσεις του συνδικαλιστή της ΠΟΑΣΥ, αστυνομικού, Σταύρου Μπαλάσκα, ότι “η αστυνομία συλλαμβάνει και η Δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους τους εγκληματίες” επέφεραν την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ο γνωστός συνδικαλιστής έκανε λόγο και για παραδικαστικό κύκλωμα επιπλέον.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να προχωρήσει στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις δηλώσεις του συνδικαλιστή μετά και την αναφορά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία περιλάμβανε σχετικά δημοσιεύματα όπως και απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των όσο είπε ο κ. Μπαλάσκας.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί μεταξύ άλλων αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων αμέσως μετά τις δηλώσεις Μπαλάσκα απάντησε στον συνδικαλιστή με μία σκληρή ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Οι απαράδεκτες καταγγελίες εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας περί παραδικαστικών κυκλωμάτων και διεφθαρμένων δικαστικών, όσο δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, αποτελούν επιβεβαίωση της διαρκούς κατάπτωσης του δημόσιου λόγου ο οποίος έχει υποκατασταθεί από συνθήματα και συκοφαντίες αγαπημένων καλεσμένων των Media. Η ανεύθυνη χυδαιότητα τέτοιων εκπροσώπων της Αστυνομίας έχει ως όριο την αναζήτηση των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών τους».

Τι είχε δηλώσει ο κ. Μπαλάσκας

Ο Σταύρος Μπαλάσκας μιλώντας στο MEGA το Σαββατοκύριακο, επέρριψε ευθύνες στη Δικαιοσύνη για την κατάσταση στην εγκληματικότητα. «Το πρόβλημα δεν είναι η Αστυνομία που τους πιάνει και τους παραπέμπει. Η Δικαιοσύνη είναι το πρόβλημα. Εκεί χρειάζεται να ρυθμιστούν κάποια πράγματα. Ας βγάλουν το ματάκι τους πάνω από την Αστυνομία. Το πρόβλημα είναι οι ποινές, αποφάσεις, δικαστικοί, παραδικαστικά. Εκεί γίνεται ένας κουβάς ολόκληρος και μέσα στον κουβά υπάρχει… Ας πάψουν να ασχολούνται με το δικό μας υπουργείο, και ας αρχίσουν να ασχολούνται με ένα άλλο υπουργείο. Δεν φταίμε εμείς συνέχεια. Εμείς τους πιάνουμε, τους δίνουμε στη Δικαιοσύνη, τους δίνουμε φακέλους, τους λέμε που είναι, πόσο μπήκαν μέσα, το παρελθόν τους, το μέλλον τους, τα λέμε» τόνισε ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ.

Και συνέχισε: «Ένας δημοσιογράφος σε συνέντευξη μου είπε ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι αστυνομικοί ή αστυνομικοί που απειλούνται και φοβούνται. Βεβαίως υπάρχουν αστυνομικοί που είναι διεφθαρμένοι ή φοβούνται. Αλλού δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Στην Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Στο νοσοκομείο που πήγα το παιδί μου για εγχείρηση και μου ζήτησαν 400 ευρώ φακελάκι δεν υπάρχουν διεφθαρμένοι; Μόνο οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι; Άλλοι δεν υπάρχουν που να τους φοβούνται και να βγάζουν ευνοϊκές αποφάσεις ή κάτι άλλο;».

Εντολή και για ΕΔΕ

Εξάλλου, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπαλάσκα. “Ανακοινώνεται ότι, αναφορικά με δηλώσεις συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, το Σάββατο, 5 Ιουνίου 2021, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μπαλάσκας: “Δεν είπα ποτέ ότι είναι διεφθαρμένοι οι δικαστικοί”

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του που προκάλεσαν αντιδράσεις, έδωσε ο συνδικαλιστής, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”. “Είναι πολύ κακό ιδιαίτερα στον συνδικαλισμό να επικρατεί το θυμικό και όχι η αλήθεια, όταν θέλουν οι άνθρωποι να λένε την αλήθεια”, είπε, ενώ σημείωσε ότι “έχω πει πολλές φορές ότι οι δικαστές είναι οι καλύτεροι που έχουμε, αλλά δεν τους παρέχονται τα εργαλεία από την πολιτεία για να μην αφήνουν αυτούς τους ανθρώπους στο πεζοδρόμιο”.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ίσως ενόχλησε η διατύπωσε, απάντησε: “δεν ξέρω τι κίνησε τα ελατήρια της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων”. Αναφερόμενος και στην ΕΔΕ που διατάχθηκε από την ηγεσία της Αστυνομίας, είπε “εγώ, σαν Μπαλάσκας, είμαι συνδικαλιστής, αλλά δεν παύω να έχω την ιδιότητα του αστυνομικού. Η ΕΔΕ είναι διερεύνηση, όχι ποινές. Τι είπα; Με ρώτησε δημοσιογράφος “υπάρχει μόνο στην Ελληνική Αστυνομία διαφθορά;” και είπα ότι “υπήρχε παλαιότερα το παραδικαστικό, ο γιατρός μου ζητάει φακελάκι, υπάρχει στην Πολεοδομία. Γιατί μιλάμε μόνο για διαφθορά στην Αστυνομία; Εμείς έχουμε και Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και άλλες δέκα υπηρεσίες που μας ελέγχουν. Εγώ μίλησα για παραδικαστικό κύκλωμα και για διαφθορά που ακούμε ακόμη και σήμερα. Δεν είπα ότι είναι διεφθαρμένοι οι δικαστές. Είναι ατόπημα, διότι οι κ. Εισαγγελείς παρερμήνευσαν τα λεγόμενα μου”.

“Χρόνια τώρα λέμε ότι πάντα υπάρχει διαφθορά σε όλα τα κλιμάκια της δημόσιας ζωής και στην Ελληνική Αστυνομία. Γιατί φτιάχτηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στην Αστυνομία; Για την διαφθορά. Εγώ έχω σοβαρό πρόβλημα με τους διεφθαρμένους, το ξέρετε… Εγώ ζω με τον μισθό μου. Είμαι ο μοναδικός συνδικαλιστής, που αν και δικαιούται ολική απαλλαγή λόγω της συνδικαλιστικής ιδιότητας του, παίρνω το όπλο μου και μπαίνω στο περιπολικό και κάνω την υπηρεσία μου. Εγώ και ο Γιώργος Καλλιακμάνης. Αλλιώς πως θα δω τι γίνεται κάτω; Θα μου το πει ο Παναγιώτης, που του το είπε ο Αντώνης που του το είπε ο Κώστας;” συμπλήρωσε.

“Μπορώ εγώ ως δικαστής να βάλω ισόβια στην φυλακή κάποιον που έχει κάνει δέκα φόνους; Δεν έχω το κατάλληλο νομικό εργαλείο. Τα ισόβια σημαίνουν ότι θα βγει στα 16 χρόνια, διότι αυτό λέει ο νόμος. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και τα ισόβια να είναι ισόβια. Αυτό είπα. Δεν είπα ότι οι δικαστές είναι διεφθαρμένοι”, τόνισε ο Σταύρος Μπαλάσκας. “Εκτιμώ τον αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος κάνει την δουλειά του όπως πρέπει”, ανέφερε, σχολιάζοντας την ΕΔΕ που έχει διαταχθεί από την ηγεσία της Αστυνομίας, μετά την ανακοίνωση της Ένωσης δικαστών και Εισαγγελέων.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *