Πέλλα: “Βιβλική” καταστροφή στις καλλιέργειες – Δεν έμεινε τίποτα σε 15000 στρέμματα με φρούτα (ΦΩΤΟ)

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τους τελευταίους μήνες σε καλλιέργειες στην Πέλλα.

Μάλιστα, οι τελευταίες βροχοπτώσεις στην Πέλλα έχουν καταστρέψει την παραγωγή φρούτων σε μία έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων.

Τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες και τις καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν το 2023 περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητώντας να ενταχθούν όλες οι πληττόμενες καλλιέργειες σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς.

Να σημειωθεί ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, καλλιεργούνται 34,7 χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, 99,3 χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα συμπύρηνα, 28,6 χιλιάδες στρέμματα με βερίκοκα, 111 χιλιάδες στρέμματα με κεράσια, 11 χιλιάδες στρέμματα με δαμάσκηνα νωπά και 31,7 χιλιάδες στρέμματα με νεκταρίνια. Επίσης, υπάρχουν 12 χιλιάδες στρέμματα με μήλα, 3,2 χιλιάδες στρέμματα με αχλάδια, 3,1 χιλιάδες στρέμματα με πατάτες καθώς και πλήθος άλλων καλλιεργειών.

Καταστράφηκαν 15000 στρέμματα

Ακόμα, στις 28/05 σφοδρότατη χαλαζόπτωση έπληξε τις περιοχές των Δημοτικών ενοτήτων Κύρρου και Μ. Αλεξάνδρου του Δήμου Πέλλας όπως Π. Μυλότοπος, Μελίσσι, Καρυώτισσα και άλλα. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο και κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις φρουτοκαλλιέργειες σε μία έκταση περίπου 15.000 στρέμματα, όπου σε αυτή καλλιεργούνται κυρίως οπωροφόρα δένδρα. Οι ζημιές είναι καθολικές ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή.

Πέλλα καλλιέργειες καταστροφές

Διαβάστε επίσης  Βρυξέλλες: Στους δρόμους και πάλι οι αγρότες με τα τρακτέρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι οι καθημερινές βροχοπτώσεις σ’ όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα.

«Οι βροχές αυτές εκτός του ότι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά λόγω σχισίματος τους καρπούς των πρώιμων και των μεσοπρώΐμων ποικιλιών κερασιών, υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν εξαιρετικά τη μετασυλεκτική ζωή των καρπών που γλίτωσαν από το σχίσιμο, καθιστώντας πολύ δύσκολη την διάθεση τους στην αγορά», τονίζεται στην επιστολή.

Mεγάλο το πλήγμα

Προβλήματα δημιούργησαν ακόμη, παγετοί οι οποίοι σημειώθηκαν τον Μάρτιο και επηρέασαν κατά τόπους τα πυρηνόκαρπα και ιδίως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση.

Επίσης, χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν για δέκα ημέρες τον Απρίλιο σε πολλές τοπικές κοινότητες της Π.Ε Πέλλας, οι οποίες ζημίωσαν την παραγωγή όλων των πυρηνοκάρπων ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος των καρπιδίων, την πυκνότητα και τη διάρκεια της χαλαζόπτωσης. Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε από τα χωριά Θεοδωράκι, Κρανιά, Λιθάρια και κατέβηκε στη συνέχεια στο Ανυδρο, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες καταστροφές και κατόπιν κινήθηκε προς το Μάνδαλο, την Καλή, τη Αάκκα, το Πλαγιάρι, την Αραβησσό, το Αχλαδοχώρι, τις Αμπελιές, το Δαμιανό, τη Λεπτοκαρυά, το Σανδάλι, την Καλλίπολη, το Δροσερό, το Γυψοχώρι, τον ΠI. Μυλότοπο, τον Ν. Μυλότοπο και άλλα χωριά του Δήμου Πέλλας.

Σφοδρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης μεταξύ 17 και 18 Μαΐου 2023 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες χωριών, των Δήμων Έδεσσας και της Αλμωπίας.

Πηγή: in.gr