Πέθανε ο συνθέτης Ακης Δαούτης

“Εφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο συνθέτης της σύγχρονης μουσικής με διεθνή παρουσία Άκης Δαούτης.

Ο συνθέτης είχε έβαλε την υπογραφή του στις μουσικές επιτυχημένων κινηματογραφικών ταινιών, όπως ο «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Λίγα λόγια για την πορεία του συνθέτη

Γεννημένος στην Αθήνα, έκανε από μικρή ηλικία μαθήματα κλασικής κιθάρας ενώ σπούδασε φυσικο-μαθηματικός σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο όπου έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές.

Παράλληλα, μελέτησε θεωρία της τζαζ και σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους.

Το 1986 άρχισε να εργάζεται στο σύστημα της Πολυαγωγίας του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Ιάνη Ξενάκη συμμετέχοντας, επί σειρά ετών σε εκδηλώσεις και δράσεις που αφορούσαν στο πλούσιο έργο του.

Στο πρώτο του προσωπικό έργο για μαγνητοταινία, με τίτλο «Crystal Forest», που παρουσιάστηκε το 1986, στο Γαλλικό Ινστιτούτο τγς Αθήνας, παρουσία του Ιάνη Ξενάκη, χρησιμοποίησε ως βάση τους ήχους κρυστάλλων. Ακολούθησε η σύνθεσή του «Solar Rain», η οποία απέσπασε βραβείο σε διεθνές φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Γαλλίας, ενώ επόμενο έργο του “Into the Light” προκρίθηκε από την διεθνή επιτροπή για τις Παγκόσμιες Μουσικές Ημέρες 1988 του Χονγκ Κονγκ. Οι συνθέσεις του κινούνται σε ένα ευρύτατο φάσμα, από ηλεκτρονική και σύγχρονη μουσική μέχρι ροκ, φανκ και ρέγκε.

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Λυγγερίδης: Συγκλονίζει η αδελφή του αστυνομικού - «Καιγόταν ζωντανός και τα επεισόδια συνεχίζονταν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αξιόλογη ήταν η μουσική παρουσία του στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφοντας τα σάουντρακ πολλών ταινιών μεταξύ των οποίων ο «Δεκαπενταύγουστος» του Κ. Γιάνναρη (2001), όπου τραγουδούσε η Γλυκερία, αλλά και οι «Στα όρια» (2006) του Σάββα Καρύδα, «Η πόλη των θαυμάτων» (2005) του Δημήτρη Αθανίτη, «Μαραθώνιος» (2004) του Αντώνη Κόκκινου, «Μάτια από νύχτα» (2003) του Περικλή Χούρσογλου κ.α.

Έγραψε επίσης μουσική για το θέατρο, ανέλαβε τις ενορχηστρώσεις σε πολλές κυκλοφορίες της ελληνικής δισκογραφίας, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες των Πυξ Λαξ, ενώ δίδαξε και στο τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: protothema.gr