Πέτρος Φιλιππίδης: Ενοχος αλλά εκτός φυλακής για τις δύο απόπειρες βιασμού

Ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης θα παραμείνει εκτός φυλακής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό.

Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να χορηγήσει στον καταδικασθέντα Πέτρο Φιλιππίδη αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής του.

Οριστικό: Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών στον Πέτρο Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού

Η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη ζήτησε από το δικαστήριο να μην εξαντλεί την αυστηρότητα του στο πρόσωπο του κατηγορουμένου.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή κάθειρξης έξι ετών στο Πέτρο Φιλιππίδη για κάθε πράξη απόπειρας βιασμού για τις οποίες κρίθηκε ένοχος.

Η πρόταση της εισαγγελέως προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη με τους συνηγόρους του να χαρακτηρίζουν τραγικό λάθος και έγκλημα κατά της δικαιοσύνης τη πιθανή απόφαση του δικαστηρίου για επιβολή ποινής κάθειρξης έξι ετών για κάθε πράξη στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Έντεκα μήνες μετά την έναρξης της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη το δικαστήριο, μετά από μαραθώνια διάσκεψη, κατέληξε σε ετυμηγορία: αθώος για το αδίκημα του βιασμού κατ´ εξακολούθηση, ένοχος για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού κατά συρροή. Η κρίση των τριών τακτικών δικαστών πρόεδρος η Αντωνία Μεγγούλη και μέλη ο Γεώργιος Τζιώτης και η Αμαρυλλίς Πλάκα) και των τεσσάρων ενόρκων ήταν ομόφωνη. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από 45 συνεδριάσεις.

Ομόφωνες οι αποφάσεις

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, κρίθηκε αθώος για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση ομόφωνα. Αντίθετα, τακτικοί και λαϊκοί δικαστές έκριναν τον ηθοποιό ένοχο για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού κατά συρροή. Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε επίσης ομόφωνα.

Η καταδίκη του αφορά τις καταγγελίες δύο γυναικών για απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014. Ο Πέτρος Φιλιππίδης καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού νεαρής ηθοποιού στο καμαρίνι του στο θέατρο Μουσούρη το 2010. Επίσης, καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού στο αυτοκίνητο του το 2014 με θύμα άλλη νεαρή ηθοποιό.

Την απόφαση του δικαστηρίου οι τρεις καταγγέλλουσες την υποδέχθηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα. Δάκρυα χαράς οι δύο γυναίκες που έπεισαν το δικαστήριο και δάκρυα λύπης η πρώτη καταγγέλλουσα για την υπόθεση της οποίας ο Πέτρος Φιλιππίδης αθωώθηκε παμψηφεί.

Διαβάστε επίσης  Εφιάλτης για ανήλικη στη Θεσσαλονίκη: Νεαρός την προέτρεψε να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα

Οι δικηγόροι του ηθοποιού και σκηνοθέτη έδωσαν «μάχη» προκειμένου να του αναγνωριστούν δύο ελαφρυντικά, αυτά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Η εισαγγελέας της έδρας, Στέλλα Στογια, εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος του Πέτρου Φιλιππίδη για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων με το δικαστήριο τελικά να καταλήγει στην ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη.

Από την άλλη, ο Πέτρος Φιλιππίδης ήταν σχεδόν καθ´ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ψύχραιμος, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγο και το γιο του ενώ στις διακοπές της δίκης συνομιλούσε με τους δικηγόρους του οι οποίοι του εξηγούσαν όλα τα στάδια έκδοσης της ετυμηγορίας.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης παρέμεινε στη φυλακή για ένα διάστημα 11 μηνών και αποφυλακίστηκε με απόφαση του Μικτού Ορκωτό Δικαστήριο το περασμένο Καλοκαίρι.

Η εισαγγελέας της έδρας, Στέλλα Στόγια, εισηγήθηκε στο Δικαστήριο η έφεση του Πέτρου Φιλιππίδη να έχει αναστέλλουσα δύναμη, να αφεθεί δηλαδή ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο ΑΤ τη περιοχής του. «Αρκούν οι περιοριστικοί όροι για να εξασφαλίσουν την παρουσία του στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Έχει γνωστή διαμονή στη χώρα, δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής, δεν είναι φυγόποινος κλπ», τόνισε η κυρία Στόγια.

Για τον κίνδυνο τέλεσης νέων πράξεων η εισαγγελέας τόνισε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης, πλέον, δεν βρίσκεται στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης και συνεπώς δεν είναι επικίνδυνος να τελέσει ομοειδείς πράξεις με αυτές για τις οποίες καταδικάστηκε. «Ο χώρος της τηλεόρασης και του θεάτρου συνεχίζει να μην είναι φιλικός απέναντί στον κατηγορούμενο, ενώ και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτό το χώρο» τόνισε η εισαγγελέας.

Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής του μία φορά το μήνα.

Πηγή: newsit.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi