Πέτρος Φιλιππίδης: Ενοχος για δυο απόπειρες βιασμού και αθώος για βιασμό

Το Μικτό Ορκωτό της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού, το 2010 και το 2014.

Ωστόσο, το δικαστήριο έπειτα από πολύωρη διάσκεψη, ακολουθώντας και την πρόταση της εισαγγελέως, απάλλαξε επίσης ομόφωνα τον ηθοποιό για τον βιασμό συναδέλφου του το 2008.

Στη δικαστική αίθουσα βρίσκονται οι τρεις καταγγέλλουσες, καθώς και πολλοί συνάδελφοι τους, όπως η Πηνελόπη Αναστόπουλου, η Λένα Δροσάκη, η Ανδρομάχη Δαυλού, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Ζέτα Δούκα.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης αντιμετωπίζει την κατηγορία του βιασμού κατ΄εξακολούθηση, και της απόπειρας βιασμού κατά συρροή, μετά από καταγγελίες τριών γυναικών.

Πέτρος Φιλιππίδης απόφαση δικαστηρίου
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι καταγγελίες που βαραίνουν τον Πέτρο Φιλιππίδη

Η πρώτη από τις τρεις καταγγέλλουσες έχει υποστηρίξει ότι ο ηθοποιός της επιτέθηκε σεξουαλικά και την κακοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2008 στο θέατρο Ήβη, ενώ κατά την ανάκριση κατήγγειλε ότι λίγους μήνες πριν από τον βιασμό στο θέατρο, την είχε βιάσει πάλι σε γραφεία θεατρικής εταιρείας.

Η δεύτερη καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης αποπειράθηκε να τη βιάσει στο καμαρίνι του στο θέατρο Μουσούρη το 2010, ενώ τη τρίτη γυναίκα έχει καταγγείλει τον ηθοποιό ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει το 2014 μέσα στο αυτοκίνητό του στο Παλαιό Ψυχικό.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Στην φυλακή ο 36χρονος για τα αρχεία υλικού παιδικής πορνογραφίας

Η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια έχει προτείνει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού κατ’εξακολούθηση, αλλά ζήτησε την ενοχή του για τις δύο απόπειρες βιασμού.

Σκιαγράφησε το προφίλ του κατηγορούμενου

Στην πολύωρη αγόρευσή της σκιαγράφησε το προφίλ του κατηγορούμενου ηθοποιού, σημειώνοντας ότι είχε το «σύνδρομο του εξουσιαστή». Μεταξύ άλλων είχε τονίσει: «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί, που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί του λένε όχι. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του νόμιζε μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποια ήθελε. Μας είπε ότι δεν είχε λόγο να βιάσει. Αναρωτιέμαι, χρειάζεται λόγος; Ο βιαστής σκέφτεται, έχω το δικαίωμα να κυριαρχώ επί του άλλου ατόμου».

Ποιοι ηθοποιοί κατέθεσαν ως μάρτυρες

Η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες κατέθεσαν στο δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών, ενώ από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν πολλοί ηθοποιοί, όπως η Κάτια Δανδουλάκη, ο Τάσος Χαλκιάς, η Ζέτα Μακρυπούλια, η Εβελίνα Παπούλια, η Θάλεια Ματίκα, η Αλίνα Κωτσοβούλου, η Ράνια Σχίζα και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μέχρι πρότινος στενός φίλος του Πέτρου Φιλιππίδη, Σπύρος Μπιμπίλας.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi