Ποια πλαστικά «εξαφανίζονται» το νέο έτος

καλαμάκια πλαστικά

Η ζωή μας θα γίνει… διαφορετική

Εννέα πλαστικά μίας χρήσης θα καταργηθούν από το 2021.

Για περισσότερες από επτά δεκαετίες χρησιμοποιούσαμε πλαστικά μιας χρήσης που έκαναν τη ζωή μας ευκολότερη, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίσουμε ότι η χρόνια και κυρίως αλόγιστη χρήση τους, θα οδηγούσε σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Οπως διαπιστώθηκε, χρειάζονται 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν κι αποτελούν την κύρια αιτία ρύπανσης των ακτών και των θαλασσών μας, ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων ειδών, ενώ μέσω της διατροφικής αλυσίδας, καταλήγουν στο πιάτο μας, ενέχοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων.

Η στιγμή για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης πλησιάζει!

Το προσεχές διάστημα η χώρα μας ενσωματώνει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική οδηγία για την απόσυρση εννέα είδη πλαστικών μίας χρήσης:

Δοχεία τροφίμων -ποτήρια -κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών, από τον Ιούλιο του 2021 θα αποτελούν πλέον παρελθόν.

Μάλιστα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, εγκαινιάζοντας την καμπάνια «Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μίας χρήσης», σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν από το δημόσιο, 6 μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021.

Με στόχο την υιοθέτηση κουλτούρας ανακύκλωσης, θα δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές.

Ετσι, τα πλαστικά μπουκάλια, νερού, αναψυκτικών κλπ. θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα και κάθε πολίτης που τα επιστρέφει στα σημεία αγοράς, θα παίρνει τα επιπλέον χρήματα πίσω.

Σχετικά με τη δράση μπορείτε να ενημερωθείτε τόσο από το facebook, όσο κι από το instagram.

Τα παρακάτω πλαστικά μίας χρήσης θα «εξαφανιστούν» από το 2021:

  1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
  2. Ποτήρια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους.
  3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/ καλύμματά τους.
  4. Μπατονέτες
  5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια,)
  6. Πιάτα
  7. Καλαμάκια
  8. Αναδευτήρες ποτών
  9. Στηρίγματα μπαλονιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *