Πρέοδρος ΚΕΔΕ: “Να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες έργων του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης”

Παπαστεργίου

Μίλησε στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας, διαδικτυακά, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης επεσήμανε την ανάγκη να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες έργων του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και να «τρέξει» γρήγορα η υλοποίηση τους.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι έχουν υποβληθεί πάρα πολλές προτάσεις για έργα, που ανταποκρίνονται μεν σε υπαρκτές ανάγκες της αυτοδιοίκησης, αλλά με πολύ υψηλούς προϋπολογισμούς, οι οποίες θα πρέπει να ιεραρχηθούν και πρόσθεσε: «Θα πρέπει άμεσα να ξαναδούμε και να οριοθετήσουμε τις ανάγκες αυτές, να προτεραιοποιήσουμε ανάγκες σε όλα αυτά τα έργα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και γρήγορα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους».

Ο κ, Παπαστεργίου τόνισε ότι τους δύο τελευταίους μήνες του 2020 και η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ της χώρας έχουν καταγράψει πολύ σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα τεθούν σε διάλογο στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αμέσως μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σημείωσε, ότι η αυτοδιοίκηση έχει ήδη καταθέσει δώδεκα πολύ σημαντικές προτάσεις για τους τέσσερις άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια, ήταν «μάλλον, ο φτωχός συγγενής» στις επιτροπές παρακολούθησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα οι δήμοι να μπουν στις ομάδες σχεδιασμού πολιτικής του νέου ΕΣΠΑ». Ειδικότερα, πρότεινε, να δοθούν στην αυτοδιοίκηση απευθείας ρόλοι και αρμοδιότητες σε δύο τομείς, ο ένας για την «ψηφιακή διακυβέρνηση» και τα έργα για «έξυπνες» πόλεις και ο άλλος στο κομμάτι της «βιώσιμης αστικής ανάπτυξης» σε τοπικό επίπεδο και πρόσθεσε: «Συνεπώς, πεδίο δόξης λαμπρό για όλους μας με μια αυτοδιοίκηση, που δείχνει και μέσα στην πανδημία καθημερινά την αξία της, είμαστε εδώ και για την επόμενη μέρα, μια μέρα στην οποία πρέπει να ακουστεί η φωνή των δήμων».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτος Χατζηγιαννάκης τόνισε ότι «δυστυχώς» η κυβέρνηση «δεν ανοίγει έναν πραγματικό διάλογο» για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση. Επεσήμανε, ότι το κόμμα του, ως κυβέρνηση, είχε επιλέξει να δώσει «όραμα» στην αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε: «Ό,τι και να αλλάξουμε στον εκλογικό νόμο, είτε περάσουμε σε αναλογικά συστήματα, είτε σε λιγότερο αναλογικά, ή σε καθόλου αναλογικά, στην πραγματικότητα δεν δούμε με ποιους πόρους θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις και όλα αυτά τα οποία θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους η αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη και στην Ευρώπη, θα μιλάμε για «κενό πουκάμισο», για τροποποιήσεις και νομοθετήματα άνευ περιεχομένου, αφού δε θα μπορούν οι δήμοι να επιτελέσουν το σημαντικό έργο τους».

Υπερασπίστηκε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, εστίαζε κυρίως σε υποδομές στην επαρχία και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, με τη λογική της «ισομερούς» και με «ταβάνι» διάχυσης των πόρων του προγράμματος. ‘Ασκησε κριτική και στον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος ως ΥΠΕΣ μετονόμασε το πρόγραμμα και έβγαλε νέες προσκλήσεις, χωρίς πλαφόν, με αποτέλεσμα τη «δραματική στασιμότητα για ενάμισι χρόνο», στην οικονομία και τους δήμους. «Νομίζω, ότι ο κ, Πέτσας έχει καταλάβει τα λάθη που έγιναν από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ και προσπαθεί να τα λύσει, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει αντιληφθεί τη δομή του προγράμματος όπως την περιέγραψα, ως μόχλευση δηλαδή και όχι ως μια κρυφή δανειακή σύμβαση». είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί, αλλά να αποφύγει η κυβέρνηση κάποια λάθη που έγιναν και να το ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επεσήμανε ότι, «παρά τη δύσκολη συγκυρία, βλέπουμε ότι ξημερώνει ένα νέο τοπίο για την αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε: Ο πρόεδρος της ΠΕΔ επεσήμανε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να έχει «συγκεκριμένες, ουσιαστικές και ξεκάθαρες αρμοδιότητες», με «οικονομική αυτοτέλεια», διερωτώμενος πώς αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς να έχει λόγο στις μετακινήσεις υπαλλήλων και στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και συνέχισε:

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ουσιαστικές δραστηριότητες, δε το φοβόμαστε, σε ένα πλαίσιο σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδιασμού, να συμβάλλουμε στην παραγωγική αναγέννηση της πατρίδας μας, αλλά να αναδείξουμε και τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχει μια σύγχρονη πολιτεία, ιδιαίτερα απέναντι στις ευπαθείς και ανήμπορες κοινωνικά ομάδες. Αυτό μπορεί να το κάνει καλύτερα η αυτοδιοίκηση». «Το ζητούμενο είναι να περάσουμε οριστικά από τις κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις στην οικονομική μας αυτοτέλεια» πρόσθεσε ο κ.Καϊτεζίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ επεσήμανε ότι είναι επίσης σημαντική η διοικητική αποκέντρωση της αυτοδιοίκησης, με βάση τις κατοχυρωμένες αρχές «της εγγύτητας και της επικουρικότητας». Ο κ. Καϊτεζίδης τάχθηκε υπέρ του νέου εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι θα ενισχύσει την «κυβερνησιμότητα» των δήμων. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει θεσμική πρόβλεψη στα θέματα της κινητικότητας, σε ότι αφορά τους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα «παράλυσης των δήμων» και μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *