Πρόεδρος ΓΣΕΕ “Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει την επιθεώρηση εργασίας επιλέγει να απαλλαγεί από την πολιτική ευθύνη”

ΓΣΕΕ Αναλώσιμοι

Αντιδράσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο

Η ΓΣΕΕ αναμένεται να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση μετά τη σύγκλιση των οργάνων της επόμενες ημέρες εκφράζοντας την αντίθεσή της σε πολλά σημεία του εργασιακού νομοσχεδίου το οποίο θεωρεί ότι θα οδηγήσει στην κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων και στην περαιτέρω απορρύθμιση την αγορά εργασίας.

Με τρία κείμενα που απέστειλε η ΓΣΕΕ προς την ηγεσία του υπουργείου εργασίας αναπτύσσει τις σοβαρές διαφωνίες της σε διατάξεις για την προστασία της εργασίας και για την απόσχιση του ΣΕΠΕ από το υπουργείο εργασίας ενώ εμπλουτίζει με τις προτάσεις της τους κανόνες που θα διέπουν στο εξής την τηλεργασία.

Νωρίτερα σε διαδικτυακή συνέντευξη ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος έδωσε έμφαση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τονίζοντας ότι με τις νέες διατάξεις παρακάμπτεται η συλλογική συνδικαλιστική προστασία των εργαζομένων με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις.

«Η προϋπόθεση που θέτει η διάταξη, της μη ύπαρξης συνδικαλιστικής οργάνωσης ή μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ συνδικαλιστικής οργάνωσης και εργοδότη, προκειμένου να συμφωνηθεί η διευθέτηση ατομικά με τον εργαζόμενο, δεν μεταβάλει τα πράγματα – είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος- δεδομένου ότι στην Ελλάδα ποσοστό περίπου 99,9 % των επιχειρήσεων είναι μικρο-μεσαίες (ΜμΕ), όπου λόγω του μικρού αριθμού εργαζομένων δεν υπάρχουν σωματεία.

Διαβάστε επίσης  Γενική απεργία σήμερα (17/4): Πως θα κινηθούν ΜΜΜ και ΟΑΣΘ

Με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση του χρόνου εργασίας και η καταστρατήγησή του έρχεται στα χέρια του εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προχωρά κατά το δοκούν σε διευθετήσεις . Είναι φανερό ότι η προωθούμενη ρύθμιση ανατρέπει αναγκαστικούς κανόνες του εσωτερικού δικαίου που κατοχυρώνουν το οκτάωρο και έρχεται σε αντίθεση και με το κοινοτικό δίκαιο.»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατάργηση του ΣΕΠΕ και στην αντικατάστασή του από ανεξάρτητη αρχή, τονίζοντας ότι « αντί να ενισχύσει η κυβέρνηση την επιθεώρηση εργασίας επιλέγει να απαλλαγεί από την πολιτική ευθύνη.

Ο κ. Παναγόπουλος πάντως δεν παρέλειψε να επισημάνει τις θετικές διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο ανάμεσα στις οποίες είναι η θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία, η ψηφιακή κάρτα και η εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους.

Τις θέσεις και τις ενστάσεις της για τις διατάξεις του νομοσχεδίου απέστελλε η ΓΣΕΕ στον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και στη Γενική Γραμματέα Αννα Στρατινάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *