Ψυρρή: Πως σχεδίαζαν την τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) κατάφεραν να αποτρέψουν τρομοκρατικό χτύπημα που θα έπνιγε στο αίμα αθώους πολίτες οι οποίοι συχνάζουν σε εβραϊκή συναγωγή που στεγάζεται σε γνωστό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Οι δύο συλληφθέντες – 27 και 29 ετών υπηκοότητας Πακιστάν – είχαν βάλει εδώ και μήνες μπροστά το σχέδιο τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν στην τελική φάση για την υλοποίησή του.

Δείτε επίσης: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τους τρομοκράτες – Θα «γάζωναν» με καλάσνικοφ αθώους πελάτες του εστιατορίου

Η τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα γινόταν στην «καρδιά» της Αθήνας και όλα δείχνουν πώς η πιο πιθανή περίοδος ήταν από την Τετάρτη 5 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 13 Απριλίου, που είναι το Εβραϊκό Πάσχα. Και αυτό γιατί την εν λόγω περίοδο το εστιατόριο στου Ψυρρή αναμενόταν να συγκεντρώσει πλήθος Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Ισραηλινούς τουρίστες, εν όψει του Σέντερ (Seder), του παραδοσιακού δείπνου στο Εβραϊκό Πάσχα.

Εβραϊκά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι Πακιστανοί που θα έκαναν το τρομοκρατικό «χτύπημα» είχαν μελετήσει τις εκδοχές να επιτεθούν με όπλα ή εκρηκτικά, καθώς και δηλητηριώδη αέρια, όταν το εστιατόριο θα ήταν γεμάτο με κόσμο. Είχαν μάλιστα και ταρίφα για κάθε νεκρό, που σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε ακόμα και τις 16.000 ευρώ.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι αυτός ήταν και ο λόγος που σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν την επίθεση όταν η συναγωγή θα ήταν γεμάτη από κόσμο χρησιμοποιώντας δηλητηριώδη αέρια ή εκρηκτικά και στη συνέχεια να έμπαιναν με όπλα τύπου καλάσνικοφ. Από την έκρηξη ή τα αέρια οι περισσότεροι θα έχαναν τη ζωή τους ακαριαία και κατόπιν όσους επιβίωναν θα τους σκότωναν οι τρομοκράτες.

Το προφίλ των συλληφθέντων

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες – σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ – φαίνεται πως βρίσκονταν παράνομα, χωρίς νόμιμα έγγραφα, στην Ελλάδα τα τελευταία 4-5 χρόνια. Είναι ηλικίας 27 και 29 ετών και εργάζονταν κυρίως στην επαρχία -σε Ζάκυνθο και Σπάρτη- σε αγροτικές εργασίες. Οι δύο άνδρες κατά τη διαμονή τους στην Αθήνα έμεναν σε δωμάτιο που είχαν νοικιάσει στην Ομόνοια, ενώ η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Όλα ξεκίνησαν το 2021 από την Κύπρο όπου εντοπίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν επαφή με τον αλλοδαπό, φερόμενο ως εγκέφαλο και επρόκειτο να κάνουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε ισραηλινό στόχο στην Κύπρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΕΥΠ από τον περασμένο Αύγουστο είχε έρθει μια πληροφορία πως ένας πυρήνας ατόμων, αλλοδαπών, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μία αιματηρή επίθεση στην Αθήνα. Μετά από περίπου 2 μήνες κατάφεραν να ταυτοποιήσουν την συγκεκριμένη ομάδα και να εντοπίσουν τους δύο άντρες, που τελικά συνελήφθησαν.

Διαβάστε επίσης  Μαθητές από την Αλεξάνδρεια επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σε σχολική εκδρομή

Σύμφωνα με την ΕΥΠ, κατά την έρευνα σε κάποιους υπολογιστές που άνηκαν στους δύο συλληφθέντες βρήκαν κάποιους ισραηλινούς στόχους, μεταξύ αυτών και το εστιατόριο στην οδό Αισώπου.

Ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, ιρανικής καταγωγής, οι οποίοι συνδέονται με τη Δύναμη Κουντς. Έγκυρες πηγές, που επικαλούνται εβραϊκά ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι ο στόχος της Δύναμης Κουντς ήταν να στείλει το μήνυμα ότι “οι Εβραίοι δεν μπορούν να είναι ασφαλείς πουθενά”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, είχε εκδοθεί ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους Ισραηλινούς εν όψει του Εβραϊκού Πάσχα για πολλούς δημοφιλείς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η προειδοποίηση ανέφερε ότι «το Ιράν θα συνεχίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες για να βλάψει ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους σε όλο τον κόσμο». Άλλες χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην ταξιδιωτική προειδοποίηση είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, το Μπαχρέιν και η Κύπρος.

Ποια είναι η συμβολή της Μοσάντ

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ, η Μοσάντ, βοήθησε τις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν το τρομοκρατικό χτύπημα. Η Μοσάντ αναφέρει ότι η «σοβαρή υπόθεση» που έγινε γνωστή αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών του Ιράν να στοχοποιήσει Ισραηλινούς και Εβραίους.

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Παραπέμπονται στον Εισαγγελέα την Παρασκευή

Σε βάρος των δύο ανδρών ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και υποκίνηση για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Οι Αρχές έχουν κατασχέσει κινητά τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ μετά από έλεγχο σε συγκεκριμένα σημεία – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν έχει εντοπιστεί εξοπλισμός που θα χρησιμοποιούνταν στο τρομοκρατικό χτύπημα.

Την ερχόμενη Παρασκευή (31.03.2023) οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθούν.

Πηγή: newsit.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi