Θεοδωρίδου: “Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν και τις νέες μεταλλάξεις κορονοϊού”

εμβολιαστικό κέντρο εμβόλια

Τι ειπώθηκε στην έκτακτη ενημέρωση

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους προχώρησαν σε έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη μιας πρώτης αναμνηστικής δόσης για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους έναντι του κορονοϊού» υπενθύμισε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, τα κρούσματα σε παιδιά αυξήθηκαν το 2022 λόγω επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον», ανέφερε.

Η ταυτόχρονη εμφάνιση των ιών της γρίπης, του Covid-19 και του RSV, προβληματίζουν τους ειδικούς και για τον λόγο αυτό η κυρία Θεοδωρίδου αναμένεται να δώσει διευκρινήσεις και για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Την ίδια ώρα, η καταγεγραμμένη αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου δημιουργεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τις υποπαραλλαγές της «Όμικρον» που δείχνουν να κερδίζουν έδαφος.

Σύμφωνα με το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) οι νέες υποπαραλλαγές θα έχουν μολύνει το 80% του πληθυσμού μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μάλιστα, η BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σημαντική».