Θεοδωρίδου: “Τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων κορονοϊού”

Θεοδωρίδου παιδιά

Τι τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

Για την εξέλιξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού εν μέσω κλιμάκωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου αρχικά είπε: «Τα εμβόλια mRNA παρουσιάστηκαν με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους. Από τη συνέντευξή τους, ξεχωρίζω την τοποθέτηση πως μετά την πανδημία θα είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες στην επιστήμη. Τα εμβόλια είχαν μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις ως προς τη συντήρησή τους. Περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά, τα οποία το σταθεροποιούν. Δεν περιέχουν συστατικά που προκαλούν αλλεργίες, συμβάλλουν στον έλεγχο της πανδημίας

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά τη νόσηση. Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση. Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι.

Η χορήγηση τρίτης δόσης παρέχει υψηλή προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Συνεχώς, προστίθενται στοιχεία για τους ευάλωτους

Ένα άλλο θέμα, σε αναμονή για την αξιολόγηση από το CDC βρίσκεται το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen ως προς την πρόσθετη δόση. Η θετική γνωμοδότηση από τον FDA εγκρίνει δεύτερη δόση δυο μήνες μετά την πρώτη. Σύμφωνα με μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, αγγίζει με τη δεύτερη δόση το 90%.

Τέλος, θα αναφερθώ σε μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο και καλλιέργειες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δόθηκε απάντηση πως ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδiά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό. Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων. Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός ευάλωτων και ενηλίκων κατά της γρίπης».

Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς. Το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δοση. Περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεπερνώντας το 60%. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες κι άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *